Categorieën
Brussel Actua Duurzaamheid

Gezocht: denkers en doeners voor het postcoronatijdperk

Nu bijna iedereen door de coronacrisis thuiszit en er veel vanzelfsprekendheden zijn weggevallen, is er volop tijd om na te denken over een andere en betere toekomst. Een groep eco-ondernemers sloeg de handen in elkaar en lanceerde de Postcorona Movement, een platform waarop mensen hun dromen en ideeën kunnen delen voor een mooier postcoronatijdperk.

Never waste a good crisis. Het is een huizenhoog cliché, maar er schuilt veel waarheid in. Na een conflict, een ramp of een schandaal gaan de geesten rijpen en verandert er vaak iets. Uit de puinhoop van de Tweede Wereldoorlog is bijvoorbeeld de Europese gedachte ontstaan. De oprichting van het Voedselagentschap, dat de voedselveiligheid in België bewaakt, was pas mogelijk na de dioxinecrisis. De kernramp van Fukushima heeft de energiepolitiek van veel landen beïnvloed.

De coranacrisis dwingt ons om na te denken over ons hectische leven en over de onvolmaakte maatschappij waarin we vandaag leven. In welke wereld willen we wakker worden als het virus is uitgewoed? Wat zouden we veranderen als we een toverstokje hadden?

De Postcorona Movement moedigt mensen aan om constructief te reflecteren over de toekomst en wil de hele wereld besmetten met goede moed en optimisme. Uit de dromen kunnen samenwerkingen ontstaan om concrete projecten uit te werken. Denkers worden doeners. De thema’s zijn uiteenlopend: economie en werk, natuur, milieu en landbouw, gezondheid en geluk, wonen en mobiliteit, onderwijs, cultuur en vrije tijd.

Een greep uit de ideeën: coöperaties en commons als basis voor lokale economische veerkracht, een CO2-belasting op alle producten en vormen van fossiele brandstoffen, regeneratieve landbouw, een minister van Geluk, meditatie of mindfulness als verplicht schoolvak, een mobiele woonunit voor iedereen, kunst in de open ruimte, de ontwikkeling van stilteplekken.

Een van de bezielers van de beweging is Brusselaar Steven Desair, oprichter van Eatmosphere, een non-profitorganisatie die voedseloverschotten recupereert en mensen bewust maakt van voedselverspilling. Zijn kompanen zijn Ben Brumagne, wildplukker bij Forest To Plate, Simon Luyts, de man achter Cultures of Change, een organisatie die transformatieprocessen en persoonlijke ontplooiing aanbiedt, en Louis De Jaeger, bekend van ByeByeGrass, een campagne voor minder gazon en meer bloemen en bomen. Nieuwe kandidaten voor het kernteam zijn welkom.

De Postcorana Movement is begonnen als een Facebook-groep en heeft nu ook een eigen website.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.