Brussel lijkt in deze dagen van corona wel een spookstad. Het rumoer is verstomd. Straten en pleinen liggen er verlaten bij. Winkels, theaters, cafés en restaurants hebben hun deuren gesloten. In en om kantoren zie je enkel nog veiligheidsagenten. Iedereen blijft in zijn kot. Het inspireerde de Schaarbeekse fotograaf Geert De Taeye tot een reeks over geesten zonder schaduw. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel.
“Ken je die Indonesische mythe”, vraagt De Taeye aan de telefoon. “Pocong is de ziel van een overledene en waart rond in de staten, getooid in witte lakens. Een angstaanjagend personage. Momenteel wordt die figuur in Indonesië gebruikt om voorbijgangers op straat de stuipen op het lijf te jagen en aan te moedigen om thuis te blijven. Pocong moet helpen om de ongebreidelde verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.” De Taeye vertoefde al vaker op Java en was telkens onder de indruk van de mysterieuze sfeer daar.
De fotograaf ziet ook vandaag in Brussel eenzame spoken zonder bestemming door de stad dwalen. In zijn fotoreeks portretteerde hij buurtbewoners in een duistere, bevreemdende setting. Opvallend is dat ze doorzichtig lijken en geen schaduw opwerpen. “Geesten hebben nu eenmaal geen schaduw. Ze zijn transparant, want ze zijn er en ze zijn er ook niet. Hun verschijning herinnert aan wie ze waren en wie ze zouden kunnen zijn.”
De Taeye verkoopt de twee prints voor elk 250 euro. Een deel van de opbrengst gaat naar Hobo, een dagcentrum voor dak- en thuislozen in Brussel.
Meer info over de fotoreeks vind je op de Facebook-pagina van Geert De Taeye. Hij was ook al te gast in de rubriek Fotograaf in Beeld. Op YouTube staat een filmpje van Global News over de Pocong-campagne op Java. Hobo is gevestigd in de Kogelstraat in Brussel-stad.