Categorieën
Brussel Actua Duurzaamheid

Mondmaskers made in Brussels

Er is veel inkt gevloeid over de zin en onzin van het dragen van mondmaskers om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Feit is dat ze in de exitstrategie van de Nationale Veiligheidsraad een belangrijke rol spelen. Een bescherming voor mond en neus is verplicht in het openbaar vervoer sinds 4 mei. Een mondmasker wordt ook aanbevolen in de openbare ruimte als de sociale afstand niet kan worden gegarandeerd. Hoe geraak je aan een Brussels mondmasker, waarbij je liefst ook nog een goed doel steunt?

Les Masques de Bruxelles (c)
  • Verschillende Brusselse gemeenten zijn begonnen met de verdeling van gratis stoffen mondmaskers. 65-plussers en inwoners die het openbaar vervoer moeten gebruiken om naar hun werk of school te gaan, krijgen doorgaans voorrang. Zie bijvoorbeeld de gemeentewebsites van Brussel-stad, Sint-Joost-ten-Node, Oudergem, Vorst en Ukkel Het Brussels Gewest bestelde gisteren bovendien 3 miljoen mondmaskers. Elke Brusselaar krijgt er twee, maar de leveringstermijn ligt nog niet vast. De door de overheid beloofde filters zijn ook voor later.
  • Heel wat Brusselse naaiateliers verkopen mondmaskers. Enkele voorbeelden: Vzw De Welvaartkapoen in Molenbeek, Point 43 en Kriekebiche in Schaarbeek, RCOOP in Elsene en Beeldenstorm in Anderlecht.
  • Lesmasquesdebruxelles is een collectief van kostuumontwerpers voor het theater. Nu het culturele leven stilgevallen is, maken ze mondmaskers. Online te bestellen en af te halen in Schaarbeek of Sint-Gillis (10 euro regulier, 15 euro bij wijze van steun).
  • De artisanale modezaak Unica in de Vlaamsesteenweg verkoopt mondmaskers voor 20 euro het stuk. De winst van het project gaat naar Straatverplegers, een vzw die zich om Brusselse daklozen bekommert. MAD Brussels maakte een lijstje met ontwerpers die mondmaskers maken, waarin onder meer Conny Kaminski, Façon Jacmin, Giuseppe Virgone, Jessie Lecomte , Nathache Cadonici en Edmunds figureren.
  • AmuseeVous verkoopt herbruikbare mondmaskers met designs van jong artistiek talent. De opbrengst gaat integraal naar het steunen van jonge kunstenaars.
  • Voetbalclub RSC Anderlecht verkoopt mondmaskers met het embleem van de club, in paars, wit en zwart. Een set van drie kost 15 euro, waarvan 3 euro integraal naar het Joseph Bracops Ziekenhuis gaat. Union Sint-Gillis blijft niet achter en verkoopt setjes van twee stuks voor 10 euro. De winst wordt doorgestort naar de Union Foundation, die door het virus getroffen Unionisten zal bijstaan.
  • Plein Publiek, het horecaconcept met vestigingen in Antwerpen en Brussel, verkoopt mondmaskers met de beeltenis van Maggie De Block. Marc Van Ranst is intussen uitverkocht. De winst gaat naar vzw Straatverplegers.
  • In supermarkten en in automaten in stations zijn sinds gisteren ook chirurgische mondmaskers te koop.
  • Zelf aan de slag gaan kan natuurlijk ook. De #NationaleNaaiActie mobiliseert heel België om zelf mondmaskers te maken. Op maakjemondmasker.be vind je het patroon en de instructies, met of zonder een naaimachine. Brussels Helps, de actie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, zoekt ook vrijwilligers om mondmaskers voor organisaties te maken. Dat kan thuis of in een gemeenschapscentrum.
Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.