Categorieën
Duurzaamheid Resto, Café & Uitgaan Shopping

De open brouwerij

Brussel heeft een nieuw bedevaartsoord voor bierliefhebbers. De spiksplinternieuwe brouwerij van Brasserie de la Senne op Thurn & Taxis heeft ook een degustatieruimte. Zeg maar een uit de kluiten gewassen biercafé met groot terras. Binnen heb je zicht op de brouwerijketels. See where the magic happens.

Het concept is eenvoudig. Je komt naar de taproom om bieren van Brasserie de la Senne te proeven. Er zijn geen andere drankjes te koop en geen hapjes. Wel negen bieren van het vat: klassiekers als Zinnebir, Taras Boulba en Jambe de Bois, maar ook de ongefilterde, hoppige Zinne Pils (eindelijk een pilsbier dat nazindert!) en Schieve Kolos, een saison die in samenwerking met een Oekraïense brouwerij ontstond. Daarnaast zijn er ook nog bieren uit de fles.

Het hoge pand valt op door zijn gevel van glas en metaal, een echo van het Havenstation, zoals Bruzz schreef. Het plafond is met hout bekleed en het meubilair is uit recuperatiemateriaal. Het is op vlak van energiegebruik een bijna passief gebouw. Aan de toog kun je door de coronamaatregelen niet zitten, maar er zijn wel krukken die uitkijken op de werkzaamheden in de brouwerij. Ssst, hier rijpt Zinnebir. Fascinerend, zo’n open keuken!

Een extra troef op zonnige dagen is het ruim bemeten terras. Gisteren raakten de tafeltjes snel bezet door collega’s die een afterworkdrink hielden. Ik hoorde Engels, Frans en Nederlands. Het terras ligt naast een oud rangeerstationnetje. De brouwerij bevindt zich op de hoogte van de Citroëngarage achter de gebouwen van Brussel Leefmilieu en de Vlaamse overheid.

Goede wijn behoeft geen krans, luidt het spreekwoord. Hoeft nog gezegd dat Brasserie de la Senne met haar innovaties en vakmanschap Brussel opnieuw op de bierkaart heeft gezet? Lange tijd was Cantillon de enige overblijvende brouwerij in de hoofdstad. Bernard Lebucq pakte uit met het fruitige, bittere Zinnebir voor de Zinnekeparade in 2002. In het spoor van de internationale opgang van ‘craft beer’ ontstonden het voorbije decennia heel wat nieuwe initiatieven: Brussels Beer Project, En Stoemelings, No Science, L’Hermitage, La Source. Opvallend is dat de la Senne sterk inzet op de verkoop in cafés en niet of nauwelijks in de supermarkten terug te vinden is. “Cafés zijn de ziel van de stad,” zegt brouwer Yvan De Baets.

De degustatiezaal van Brasserie de la Senne is open van dinsdag tot zaterdag, van 12 uur tot 20 uur. Adres: Anna Bochdreef 19-21, 1000 Brussel. Ingang door Havenlaan 88 (site van Thurn & Taxis), derde gebouw op de rechterkant. Je kunt in de webwinkel ook een bak bier bestellen. Meer info vind je op de Facebook– en Instagram-pagina.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.