Categorieën
Podium Reizen & Toerisme Resto, Café & Uitgaan

Wie zoekt, die vindt

Het Davidsfonds organiseert voor de 34ste keer een zomerzoektocht. Voor het eerst strijkt het evenement neer in de hoofdstad. Je kunt kiezen uit vier wandelingen. Een boeiende stadsgids krijg je erbij. De zoektocht is een ludieke activiteit om met familie, vrienden of collega’s te doen. Ook als je in Brussel woont, steek je er wat van op.

Buiten de Vijfhoek

Of je nu gaat voor Brussel Mini (4 km), Brussel Central (8 km), Brussel Classic (12 km) of Brussel Max (16 km), elke wandeling start aan treinstation Brussel-Centraal. Maar het zijn geen lusvormige wandelingen. Je komt telkens op een andere plek aan: de Hallepoort, Ambiorixsquare, het Atomium en het gemeentehuis van Evere. Er zit dan ook opvallend veel diversiteit in de tochten. De samenstellers beperkten zich zeker niet tot alom bekende bezienswaardigheden en verlaten vlotjes de Vijfhoek.

De begeleidende brochure serveert hapklare informatie over bijzondere plekken in Brussel. De natuur krijgt extra aandacht door de samenwerking met Natuurpunt. De route wordt duidelijk uitgelegd, al is het jammer dat een handige plattegrond ontbreekt. Ik ontdekte onder meer verborgen street art in hartje Brussel, het standbeeld van Pater Damiaan aan de Basiliek van Koekelberg, de mengeling van sociale woonblokken en villawijken in Ganshoren en de weidse parken van Jette.

Homo ludens

Geen zoektocht zonder vragen. De soms cryptische raadsels zijn gefundenes Fressen voor de homo ludens. Het komt erop aan goed rond te kijken om aanwijzingen te vinden en foto’s te herkennen. Het standbeeld van Karel Buls op de Grasmarkt krijgt je volle aandacht als je er stedennamen op moet terugvinden. Je speurt het gemeentehuis van Sint-Joost af naar een naam. En waar zit de stoutmoedige alcoholische drank verstopt in het parkje voor de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal?

Het deelnamepakket bevat ook een stadsgids. Na het voorwoord van ondernemer Hassan Al Hilou nemen vier gepassioneerde gidsen je op sleeptouw door Brussel: historica Brigitte Raskin, VRT-contentinnovator Karen François, biersommelier Sofie Vanrafelgem en journalist Pascal Verbeken. Zij bekijken de stad vanuit hun eigen invalshoek en bewijzen daardoor het gelijk van de gidsen: Brussel is niet één stad, maar verschillende steden (Verbeken) en net door de lelijkheid ga je van de stad houden (François).

Onbekend maakt onbemind

Uit de lichtvoetige causerieën over cultuur en geschiedenis onthou ik onder meer dat standbeelden weleens verhuizen. De graven Egmont en Hoorn verkasten van de Grote Markt naar de Kleine Zavel en Karel van Lotharingen van het Koningsplein naar het Museumplein. De omstreden Koning Leopold II regeerde Congo Vrijstaat vanuit een Noorse chalet in de Brederostraat. In het museum van het Groot Serment kun je leren kruisboogschieten. Brussel was tot de jaren zeventig de belangrijkste Belgische industriestad, met dank aan vele kleinere fabrieken en ateliers. In Molenbeek zijn ettelijke huizenblokken gesneuveld voor de aanleg van de metro, terwijl huizen aan de andere kant van het Kanaal gespaard werden. Interessante Brusselse bieradresjes zijn het café Gist op Oud Korenhuis en het Italiaanse restaurant La Tana in de Onderrichtstraat.

De stadsgids wordt ontsierd door enkele storende schoonheidsfoutjes en onvolkomenheden. België telt zes in plaats van drie parlementen, en het Waalse Parlement bevindt zich niet in Brussel, maar in Namen. De Belgische staatshervormingen worden gereduceerd tot de taalstrijd, terwijl economische emancipatie ook volop meespeelde. Brussel als zetel van de Europese instellingen komt nauwelijks aan bod. De nieuwe locatie van Brasserie de la Senne op Thurn & Taxis staat er nog niet in, en de diversiteit van de bevolking van Molenbeek wordt onvoldoende benadrukt.

De balans blijft heel positief. “Brussel is een pruttelende mengelmoes van mislukkingen en successen”, zegt Al Hilou. De zomerzoektocht van het Davidsfonds is een prima gelegenheid om het voor velen onbekende en dus onbeminde stadslaboratorium beter te leren kennen.

Meer info vind je op de website van de Zomerzoektocht. Voor één wandelroute, plus stadsgids, betaal je 25 euro. Voor 50 euro doe je alle wandelingen. Er zijn verschillende prijzen te winnen.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.