Categorieën
BrusselBlogt.be

Brussels meets Japan: slow fashion by YU.ME BXL

De rijke Brusselse modescene heeft er een nieuwe vertegenwoordiger bij. YU.ME BXL maakt duurzame en stijlvolle stukken voor iedereen die zich goed wil voelen in zijn of haar kleren. Oprichtster Joke heeft tien jaar in de mode gewerkt en realiseert met haar collectie een oude droom. De eerste creaties rolden net van de band. Een gesprek met de trotse ontwerpster. “Ik koop heel weinig nieuwe kleren.”

Wat is het concept van je kraakverse modemerk ?

YU.ME BXL staat voor kleding die je een gevoel van vrijheid geeft en je niet in een hokje steekt. Je kunt ze dragen, onafhankelijk van je maat, je gender, je leeftijd of het seizoen. Je mag jezelf zijn en hoeft niet perfect te zijn. De stijl is strak en sober, zonder vaste sluitingselementen als knopen of ritsen. Al hebben de kleren geen maat, je lichaam komt er echt in uit.

Hoe breng je duurzaamheid in de praktijk?

Ik kies de stoffen zorgvuldig uit. Het zijn gecertificeerde duurzame ecostoffen met een minimale footprint, zoals biologisch katoen en bamboezijde. Of tencel, gemaakt van houtpulp van eucalyptusbomen. Ik gebruik ook stockoverschotten, onder meer van gereputeerde modebedrijven. Het einde van de rol, dat anders weggegooid zou worden. Bovendien werk ik zo lokaal mogelijk en doe ik bijna alles zelf. Voor de productie schakel ik kleinschalige ateliers uit de buurt in, zoals de Welvaartkapoen in Molenbeek, dat ook een sociaal tewerkstellingsproject is. En vooral: de kleren zijn tijdloos en kunnen een heel leven mee. Het is geen wegwerpproduct.

Hoe ben jezelf als modeconsument?

Ik koop heel weinig nieuwe kleren. Ik spaar liever voor iets moois en kwalitatiefs. Naar de Primark ga ik nooit. De mode-industrie heeft nood aan een revolutie. De huidige consumptiegerichte ratrace is dodelijk. Herinner je je nog die textielfabriek in Bangladesh, waar in 2013 meer dan duizend werknemers omkwamen? De druk is zo groot om snel en goedkoop te produceren en voortdurend nieuwe collecties op de markt te brengen. Gelukkig is er een tegenbeweging. Veel mensen kopen bewuster kleren. Bijna niemand is nog vies van vintage.

Yume is het Japanse woord voor droom, verbeelding, utopie. In hoeverre is Japan een bron van inspiratie voor jou?

Ik was erg onder de indruk toen ik in Tokio een tentoonstelling bezocht over Mingei, een beweging van volkskunst in de jaren twintig. De makers ontwierpen prachtige voorwerpen, maar noemden zichzelf geen kunstenaars of ambachtslui omdat ze geen etiket op zichzelf wilden kleven. De sporen van onvolmaaktheid maken hun werk menselijk. Heel pakkend. Mijn eerste creaties – jassen en jurken – zijn ook geïnspireerd door het ontwerp van de kimono.

Op de website staat niet jouw verhaal centraal, maar dat van je modellen. Een bewuste keuze, in navolging van de Mingei-beweging?

Het gaat voor mij om de kleren en de mensen die ze dragen. Iedereen kan ze dragen. Niemand wordt uitgesloten. You and me, dat zit ook in de naam. Hetzelfde stuk ziet er op iedereen ook anders uit. En ja, ik pas voor de vedettecultus van de modeontwerper.

BXL zit ook niet voor niets in de merknaam.

Brussel inspireert me. Het is zo’n veelzijdige, multiculturele stad. Niet eenduidig, zowel mooi als lelijk. Je kunt er jezelf zijn en je stem laten horen. Samenleven lukt hier op een of andere manier.

Tot slot: wat is je droom met YU.ME BXL?

Ik wil stap voor stap gaan en zoveel mogelijk leren. Ik bied mijn eerste stukken nu op mijn website aan, produceer voornamelijk in kleine reeksen en op pre-order en bekijk ook opties met geïnteresseerde boetieks. Ik zou graag met een showroom op pop-upevents staan, zodat klanten kunnen voelen en passen. Op termijn wil ik ook naar het buitenland, zowel om unieke, lokale stoffen te vinden als om de collectie te kunnen presenteren. 

Meer weten of stukken bekijken of bestellen? Eén adres: YU.ME BXL.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.