Categorieën
Foto Verborgen sporen langs de Brusselse Ring Watermaal-Bosvoorde

Zelfs de vogels zingen niet

Op een rustige plek in het Zoniënwoud, ergens tussen de hippodroom van Bosvoorde en de Lorrainedreef, duikt een stenen cirkel op, omzoomd door 32 berkenbomen. Ook in een perfecte kring.

(c) Gaetan Carlier

Ik sta voor een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de aanslagen op 22 maart 2016, in Maalbeek en op de luchthaven. Dat waren 32 mensen: twaalf in Zaventem en twintig in de metro. Elke boom symboliseert een slachtoffer.

Het memoriaal kwam er nadat een van de nabestaanden toestemming gevraagd had om een herdenkingsboom te planten. Het idee rijpte en kwam in handen van de Tervuurse architect Bas Smets. De man ontwierp ook het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van Anders Breivik op het Noorse eiland Utøya. Zijn betrokkenheid komt niet uit de lucht vallen. Zelf zat Smets op de Thalys op 21 augustus 2015 toen een terrorist het vuur opende en was hij in Boston tijdens de bomaanslagen op de marathon in april 2013.

De plaats is kalm en sereen. Zelfs de vogels zingen niet. Af en toe passeert er een jogger. Bonjour zonder klank. Het was even wachten tot de wolken wegtrokken. Zo kwam de zon vrij en kon het bewegingsspel tussen kruinen, licht en wind aanvatten. Het leek of de bomen elkaar een hand gaven. Stil rond de stenen kring.

In de reeks Verborgen sporen langs de Brusselse Ring gaat fotograaf Gaetan Carlier op zoek naar bijzondere plekken langs de belangrijkste verkeersader van en naar de hoofdstad. Meer info over het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de aanslagen van Brussel vind je op de website van Leefmilieu Brussel.

Share