Categorieën
Duurzaamheid Reizen & Toerisme

Ravotten in het domein van Hanenbos

In Dworp, op vijftien kilometer van Brussel Zuid, kunnen ketjes op een speelse manier het bos en zijn geheimen ontdekken. Tijdens een feestelijke brunch werd het vernieuwde bosbeleefpad en het laag touwenparcours van Hanenbos zondag ingehuldigd.

“De weergoden zijn ons gunstig gezind. De brunch is met 200 deelnemers volzet. We moesten zelfs vijf gezinnen weigeren omdat we het event coronaproof wilden houden.” Communicatieverantwoordelijke Kim Pauwels kijkt opgetogen naar de gasten, die aanschuiven voor het dessertenbuffet of op het terras van een geuze van Oud Beersel genieten. Vrijwilligers werken zich uit de naad om de bezoekers – één bubbel per tafel – te bedienen. In de bar loopt een tentoonstelling van werk van kinderboekenillustrator Tom Schamp.

Sinds 2018 valt Hanenbos, het Centrum voor Jeugd, Natuur en Avontuur, net als het naburige Destelheide en de Hoge Rielen in Kasterlee, onder het beheer van de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme (ADJ). Het centrum richt zich op kinderen van het kleuter- en lager onderwijs en heeft volgens de gloednieuwe website vier pijlers: verblijven, beleven, inspireren en ontmoeten. Ook ketjes uit de hoofdstad zijn welkom. “In samenwerking met D’Broej – Jeugdhuis Centrum West in Molenbeek nodigen we kwetsbare kinderen uit voor creatieve activiteiten in het bos. Zeker tijdens de lockdown hadden ze die ademruimte nodig,” vertelt Pauwels.

© Lander Loeckx

Kinderen vinden wandelen vaak saai, maar op het domein kunnen ze hun hartje ophalen. Het touwenparcours telt 14 touwhindernissen tussen 0,6 meter en 1 meter boven de grond en vereist een zekere behendigheid en gevoel voor evenwicht. Ook volwassenen kunnen er stiekem niet aan weerstaan. Het vernieuwde pad is bezaaid met ludieke opdrachten: de rivier oversteken zonder nat te worden, xylofoon spelen, een reusachtige stoel beklimmen, luisteren naar verhalen in de vertelput. De houten speeltuigen gaan volledig op in de natuur. Al wandelend en spelend steek je iets op van de fauna en flora van het bos: eekhoorns, bijen, vliegende herten, vliegenzwammen.

Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle huldigt de nieuwe infrastructuur in. Hij is ervan overtuigd dat kinderen die vaak in de natuur spelen over het algemeen gezonder zijn. “Ze hebben minder last van aandoeningen aan de luchtwegen, ontwikkelen een betere motoriek en hebben meer uithoudingsvermogen. Spelen en leren in het bos prikkelt de fantasie en stimuleert de creativiteit. Het biedt volop de gelegenheid tot verwondering en tot spontane inzichten in ecologische relaties.”

© Lander Loeckx

Verblijfs- en vormingscentrum Hanenbos, Lotsesteenweg 103, 1653 Dworp.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.