Categorieën
Podium Resto, Café & Uitgaan

Brussel Brast, een studentikoze braspartij in bubbels

Sinds 2010 trapt Brussel Brost het academiejaar in de hoofdstad op gang met een gratis muziekfestival voor studenten. In september 2020 is een evenement voor 10.000 bezoekers niet mogelijk. Organisator Brik, de servicedesk voor studenten, serveert op 1 oktober een coronaproof alternatief in de vorm van een eetfestijn in kleinere groepen op ongewone locaties in de stad: Brusselt Brast. Smakelijk!

Coördinator Tim Fabry klinkt opgetogen aan de telefoon. De inschrijvingen voor Brussel Brast lopen vlot binnen. “De studenten kijken er duidelijk naar uit om iets in hun stad te beleven. Een etentje op het dak van Flagey of op de dansvloer van Fuse maak je ook niet elke dag mee.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen van een culinair evenement in plaats van een muziekfestival?

Het is een heel proces geweest. Sinds het verbod op massabijeenkomsten om de verspreiding van covid-19 te beteugelen, hebben we verschillende scenario’s ontwikkeld. Bijvoorbeeld het muziekfestival spreiden over drie dagen en studenten laten kiezen uit meerdere slots. Toen kwam er eind juli een nieuwe verstrenging. De horeca blijft open, dus toen dachten we: laat ons iets met eten doen. We zijn op zoek gegaan naar een brede waaier van unieke locaties waar je normaal niet kan eten.

Een digitale editie? We hebben het niet ernstig overwogen omdat we vaststelden dat er een zekere moeheid begon op te treden na maanden enkel Zoom-meetings en virtuele concerten.

Hoe maak je het fysieke evenement coronaproof?

We volgen nauwgezet het horecaprotocol om besmettingen te voorkomen. Studenten moeten zich vooraf inschrijven en een onschuldige hand kiest de winnaars. Als je je solo inschrijft, krijg je een plaats aan een ontmoetingstafel, waar de anderhalve meter afstand gerespecteerd wordt. Je kunt ook met je bubbel van twee of vier dineren.

Blijft de opzet van Brussel Brast hetzelfde als van Brussel Brost?

Ja, we verwelkomen de studenten op een feestelijke manier bij het begin van het academiejaar. We zetten Brussel in de kijker als een diverse en eigenzinnige stad. Nieuwe studenten die de stad nog niet kennen, maken we wegwijs. We vragen ook aandacht voor het studentenleven.

Wat eten we op 1 oktober?

Dat zal heel gevarieerd zijn, afhankelijk van de locatie. In het tweesterrenrestaurant La Villa in the Sky zal het super fancy zijn, terwijl het in het Zoniënwoud eerder een gezellige picknick zal zijn. Het is de bedoeling de studenten te verrassen. Ze weten niet niet vooraf wat ze zullen krijgen, al zullen we uiteraard wel polsen naar hun dieetwensen.

En zal er geen muziek weerklinken op Brussel Brast?

We hopen nog een extraatje te kunnen doen met een optreden hier of een dj-set daar. Maar eerst zorgen dat we op tien plekken een diner kunnen organiseren. Er zijn vijf openluchtlocaties, waarvoor we een regenplan moeten hebben. Aan decor, licht en geluid hechten we ook veel belang.

Meer info over Brussel Brast vind je op de website, Facebook– en Instagrampagina van het festival. De wedstrijd loopt tot 24 september. Wie niet is geselecteerd, maakt kans op een troostprijs: een gratis studentenpakket van Balls & Glory.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.