Categorieën
Duurzaamheid Mobiliteit

Waarom er meer autoloze zondagen zouden moeten zijn

De jaarlijkse autoloze zondag zit er weer op. Door de coronamaatregelen was het aantal activiteiten beperkt, maar er was heel veel volk in Brussel op de been, ook al door het stralende weer. Maar volstaat één zondag in het jaar? Greenpeace Brussels lanceert onder het motto ‘De straat is van u!’ een petitie die pleit voor zes autoloze zondagen per jaar, elke eerste zondag van april tot september. De milieuorganisatie noemt vijf goede redenen.

(c) Brussel Blogt
  1. Heel het jaar door nemen auto’s bijna 70% van de Brusselse openbare ruimte in beslag. Op een autoloze zondag kunnen zwakke weggebruikers ook gebruik maken van deze plekken. Een unieke gelegenheid voor jong en oud om hun stad opnieuw te ontdekken en te heroveren.
  2. Op een autoloze zondag is de luchtkwaliteit veel beter. De uitstoot van schadelijke stoffen door auto’s vermindert met bijna 70%.
  3. Een autoloze dag is een ideaal ontspannings- en ontmoetingsmoment voor de inwoners. In 2019 organiseerden 11 van de 19 Brusselse gemeenten gratis activiteiten. Het perfecte moment om van je vrije tijd, cultuur, sport en het samenleven te genieten.
  4. Op een autoloze dag kan je iedereen warm maken voor een zachte mobiliteit, onder andere door gratis openbaar vervoer en veiligere straten om te fietsen en te wandelen. Zo is een geleidelijke mentaliteitsverandering mogelijk.
  5. Door autoloze dagen kunnen we samen dromen van de stad van morgen: aangenamer, properder, duurzamer en inclusiever.

Je kunt de petitie ondertekenen op de website van 11 Million Voices.

Share