Categorieën
Reizen & Toerisme Wandelen

5 wandeltips net buiten Brussel

Wandelen vond ik al fantastisch, maar sinds de verstrengde coronamaatregelen heb ik er ontelbare wandelcollega’s bijgekregen. Fantastisch toch? Maar er is ook een minder plezant puntje. In het Brussels Gewest is het dragen van een mondmasker verplicht, dus ook tijdens het recreatief wandelen. Als fervente wandelaar ondervond ik snel dat het géén gemak is om met een ‘zweetsmoel’ rond te lopen. Een verversmaskertje meenemen is een slim idee, al blijft het géén pretje, zeker niet als er bijvoorbeeld intensief geklommen moet worden.

Om het wandelplezier te behouden ben ik op zoek gegaan naar wandelroutes net buiten Brussel. Daar hoeft het dragen van een mondkapje niet (wel als je met anderen buiten je bubbel gaat stappen). Het leek me meteen de ideale gelegenheid om de groene rand wat verder te ontdekken.

1. Bruegelroute in Dilbeek (7,3 km)

Op zoek naar een avontuurlijke en kindvriendelijke route? De Bruegelroute neemt je mee naar de kleine hoekjes en kantjes van Itterbeek en Sint-Anna-Pede. Tijdens de route kom je reproducties tegen van Bruegel en wordt je getrakteerd op unieke vergezichten op Brussel. Voor echte traktaties kun je terecht bij brouwerij Timmermans of de Zoete Zomer. *

Bron: Pascal Brackman

Het is af en toe eens stijgen en dalen, maar dat valt goed mee. Neem best géén buggy’s mee en goed schoeisel is een must. De route is goed bewegwijzerd.

Alle info kun je HIER terugvinden! Met het openbaar vervoer geraak je er vanuit Brussel ook makkelijk: klik hier.

Tip: kies om te starten/eindigen aan Het Neerhof (Neerhofstraat 2, 1700 Dilbeek). De kinder- en gezinsboederij biedt op woens- en zondag vieruur-pakketjes aan om mee te nemen.


2. Holle Wegen Pad in Vilvoorde (6 km)

Het Holle Wegen Pad ligt vlak naast het drukke viaduct van Vilvoorde en onder de aanvliegroutes van Zaventem en toch eenmaal ‘en route’ merk je hier weinig van. Via de brasserie van De 3 Fonteinen (niet te verwarren met de brouwerij uit Beersel) stap je de bosrijke omgeving in. Je wandelt via dieperliggende paden doorheen het park en voorbij woonwijken opnieuw de natuur in. Onverwacht dat Vilvoorde zo groen is.

Bron: LucT

In het laatste deel passeer je de gebouwen van de VTM. Eindigen doe je opnieuw bij de brasserie. De stoofpotjes zijn trouwens een aanrader! *

Alle info kun je HIER terugvinden!

Tip: Maak er een dagtrip van en neem de waterbus tot aan het domein van 3 Fonteinen.


3. Vierbekenwandeling in Sint-Martens-Bodegem (11 km)

Iets verder van huis, maar die inspanning wordt ruimschoots beloond met de fraaiste landschappen van het Pajottenland.

© Ezel Joske

Deze wandeling start aan de kerk in het pittoreske Sint-Martens-Bodegem. Via trage wegen en kleine paadjes leidt de wandeling je langs de valleien van de 4 beken. Een zeer afwisselend parcours. Qua lokaal erfgoed staat Huisje Mostinckx hoog aangeschreven. Het is een beetje Bokrijk, maar dan dichtbij Brussel, want deze hoeve in leembouw kun je trouwens bezoeken. *

Stevig en vooral waterdicht schoeisel is wel aan te raden. Af en toe zijn de wegjes zeer smal, dus met de buggy geraak je er maar moeilijk langs.

Alle info kun je HIER terugvinden! Géén auto? Het station van Sint-Martens-Bodegem is vlakbij.


4. Silsombos in Kortenberg (6 km)

Natuurpunt heeft een hele rits aan prachtige wandelingen uitgestippeld in haar natuurgebieden. Vlak achter de luchthaven is er het Silsombos. Natuurpunt schrijft het volgende over dit natuurgebied:

“Het Silsombos, dat zich uitstrekt over Kortenberg en Kampenhout, is een paradijs voor natuurliefhebbers die houden van een stevige wandeling. Als hart van de vallei rond de Weesbeek, is het Silsombos is een mysterieuze plek waar legendes en natuur met elkaar verstrengeld zijn. De Zwarte Madam, een Onze-Lieve-Vrouwbeeld, speelt daarin de hoofdrol. De bosorchissen, die in juni bloeien, vormen samen met de andere orchideeënsoorten het kleurrijke uithangbord van het gebied. Het gebied maakt deel uit van De Groene Vallei, een oase van rust tussen de steden Leuven, Brussel en Mechelen.”

En het klopt, ondanks z’n populariteit is het genieten van de natuur en de grote diversiteit. De langste wandeling die je er kunt doen is de “Silsombos – A.S. Adventure wandeling” van 6,2 km. Het is een zeer drassig natuurgebied dus neem best waterdicht schoeisel mee.

© www.tripadvisor.be

Eén klein minpuntje: de luchthaven is nooit ver weg, het is een continu komen en gaan van vliegtuigen. Anderzijds maakt dit het contrast nog groter!

Alle info kun je HIER terugvinden of op deze webpagina van Natuurpunt!

Het bezoekerscentrum De Groene Vallei is het ideale start-en eindpunt. Je kunt er terecht om iets te eten of te drinken. Alles lekker vers en lokaal! *


5. Zoniënwoud in Hoeilaart (9 km)

Het ooit zo mooie treinstation Groenendaal is het vertrekpunt voor deze wandeling langsheen historische plekken in het Zoniënwoud. Eigenlijk kun je elk moment van het jaar in het woud terecht voor deze rustige wandeling met veel variatie. Niet alleen passeer je het Arboretum Groenendaal, het Bosmuseum Jan van Ruusbroec*, het klooster en z’n vijvers, maar ook de begrazingszone met Schotse Hooglanders. Enig minpuntje is de nabijheid van de Brusselse Oostring, maar eenmaal dieper in de bossen verdwijnt het geraas van de auto’s snel.

© wy

Alle info kun je HIER terugvinden!

Tip: zondagnamiddagen zijn te vermijden. Zeker rond het Arboretum kan het zeer druk zijn.


*Wegens de Corona-maatregelen is niet alles open, dus neem best zelf eten en drank mee.

Share