Hartige uiensoep met Oude Kriek Cantillon

Laat ajuin weg uit de keuken en de meeste gerechten stellen nog weinig voor. Alleen al de geur van gestoofde ajuin doet watertanden. Ui is ook geschikt om een zalige soep van te maken. Een snel en ideaal gerecht voor een koude winteravond. De kriek zorgt voor een aangenaam zomers toetsje.

Ingrediënten:

  • 8 middelgrote uien
  • 2 teentjes look
  • 1 lepel bloem
  • 50 cl bouillon
  • 75 cl Oude Kriek Cantillon
  • 50 gram goede boter
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Doe de boter in een kookpot en laat lichtjes bruinen.
  2. Voeg de grofgesneden uien en look toe en bak ze goudbruin.
  3. Strooi de bloem over de uien en laat een paar minuten sudderen.
  4. Giet vervolgens de bouillon en het bier in de pot en laat alles gedurende 5 minuten koken.
  5. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Serveer met stokbrood.

Pairing:

Een fruitige uiensoep, ideaal als winters etentje. De kriek brengt de zomer en het zonnetje in huis. Daarnaast pairt de zoete (gebruinde) ui met het bier. Het zuurtje zorgt wederom voor een frisse toets.

Cantillon is verkrijgbaar in de brouwerijwinkel (Gheudestraat 56, 1070 Anderlecht) en in een aantal bierwinkels.

Luc De Raedemaeker schreef deze tekst voor de bierwebsite Bier Grand Cru. Hij is ook coauteur van het Belgisch Bierboek, dat in 2016 bij Lannoo verscheen

Share