Categorieën
BrusselBlogt.be

Brasserie de la Senne goes bio

Het water van de Zenne biologisch noemen is een flagrante leugen. Het bier van ‘de la Senne’ daarentegen is vanaf nu 100% biologisch. De brouwerij heeft leveranciers gevonden die een constante kwaliteit garanderen. Yvan De Baets en Bernard Leboucq getuigen.

(c) Saskia Vanderstichele

Yvan De Baets, Meester-Brouwer: “Biologisch brouwen is allesbehalve eenvoudig: biologisch geteelde granen, en de mout die daaruit voorkomt, verschillen qua samenstelling van de conventionele granen. Dit kan een invloed hebben op de smaak van het bier. We hebben onze manier van werken moeten aanpassen. We namen geen enkel risico. Het behouden van de karakteristieke smaak van onze bieren was prioritair. We hebben meer dan een jaar allerhande testen uitgevoerd, maar we zijn heel tevreden met het resultaat. De jarenlange nauwe band met Mouterij Dingemans (gevestigd in Stabroek, n.v.d.r.) is hierin doorslaggevend geweest. Samen met hen hebben we de kwaliteit bereikt die we voor ogen hadden. Laat het duidelijk zijn dat het hier niet gaat over een “bio-gamma binnen het gamma”. Alle bieren die geproduceerd worden in de brouwerij zijn vanaf nu biologisch. Dit past binnen onze visie: een duurzame aanpak met respect voor het milieu.”

Bernard Leboucq, medezaakvoerder: “Ecologie is altijd belangrijk geweest in onze brouwerij. Jammer genoeg werden we om financiële redenen vaak beperkt in onze ambities. We konden het ons simpelweg niet veroorloven. De brouwerij die zich nu sinds een jaar op het terrein van Tour & Taxis bevindt, is ondertussen al onze derde productiesite. Al van bij het ontwerp van de site stond duurzaamheid voorop. Dit uit zich onder andere in de isolatie van het gebouw en de verschillende methodes om warmte te recupereren. Onze degustatieruimte is bijna volledig opgebouwd uit recyclagemateriaal. Het huidige brouwsysteem is veel performanter dan het oude. Niet enkel op vlak van kwaliteit, maar ook op vlak van energie. Bovendien is het dak van de brouwerij bedekt met zonnepanelen: als het mooi weer is, produceren we meer energie dan we gebruiken!”

Oh ja, de bieren zijn even lekker als vroeger, of zelfs nog lekkerder!

Luc De Raedemaeker schreef deze tekst voor de bierwebsite Bier Grand Cru. Hij is ook coauteur van het Belgisch Bierboek, dat in 2016 bij Lannoo verscheen

Share