Categorieën
Architectuur Wandelen

Eten in de molen

De Lindekemalemolen dateert van 1129 en refereert aan het Lindekemaleveld, een toenmalig gehucht dat volledig is opgegaan in Sint-Lambrechts-Woluwe. Samen met de verdwenen watermolen van Bosvoorde (10de eeuw) is hij een van de oudste van het Gewest. De molen plette tarwe tot bloem. Hij diende om brood te maken.

(c) Gaetan Carlier

Vanaf de zestiende eeuw deed hij ook dienst als papiermolen. Stukjes stof werden er tot draad geplet. Uit de draden werden vezels gerecupereerd en op viltdoeken gelegd. Daarna perste de molenaar het goedje tot papier.

Met de komst van de industrie verdwenen zowat alle molens uit het Brusselse. Niet de Lindekemale. Met de aanle g van de nabijgelegen Tervurenlaan ontdekte de 19de-eeuwse Brusselse bourgeoisie het pittoreske plekje aan de Woluwe. De watermolen werd een chique herberg met een brouwerij. Tot in 1934 kon men er nog van een Lindeke nippen.

Sinds de jaren 60 van vorige eeuw is de molen een chic restaurant, Le Moulin de Lindekemale. De molen is sinds 1989 geklasseerd en ligt in het Maloupark.

Meer info over de Lindekemalemolen vind je bij Molenecho’s en de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe.

Fotograaf Gaetan Carlier verkent de Groene Wandeling en gaat op zoek naar de verhalen achter bijzondere plekken.

Share