Categorieën
Kunst Resto, Café & Uitgaan

Een kunstzinnige kroegentocht

Tien Brusselse kunstenaars hebben een werk gemaakt dat gedrukt wordt op een bierkaartje. De bierkaartjes zijn vanaf morgen te verkrijgen in tien Brusselse cafés. Op elke locatie is één ontwerp beschikbaar. Dat is het concept van Santé Forever, een artistiek project dat deze zomer door de Vlaamse Gemeenschapscommissie gesteund wordt in het kader van de projectoproep #staycationBXL. We spraken met initiatiefneemster Marlies De Clerck (33), zelf ook kunstenares.

Vanwaar het idee voor Santé Forever?

Beeldende kunstenaars konden tijdens de opeenvolgende lockdowns in hun atelier blijven doorwerken. We misten wel de mogelijkheid om ons werk te exposeren en een spontane dialoog aan te gaan met het publiek. De cafés moesten ook heel lang dichtblijven. Voor dit project werk ik samen met bevriende kunstenaars, die allemaal heel enthousiast waren om in de zomer – een kalme periode in de kunstenwereld – in Brussel iets te doen. We geven Brusselaars en bezoekers de kans om kunst en horeca te herontdekken door in tien iconische cafés bierkaartjes te verzamelen.

Onder de deelnemende kunstenaars zijn er gevestigde namen, zoals Jos de Gruyter en Harald Thys, die België vertegenwoordigden op de Biënnale van Venetië in 2019. Tegelijk duiken er minder bekende kunstenaars op, afkomstig uit binnen- en buitenland. Hebben ze voor het project allemaal nieuw werk gecreëerd?

Sommigen hebben iets nieuws gemaakt, bij anderen was het een bestaand werk. Thema en stijl mochten ze vrij kiezen. Het moest enkel geschikt zijn om op een rond kaartje af te drukken. Het levert een verscheidenheid aan kunstpraktijken op, en toch passen de ontwerpen goed samen, vind ik. Ik schilderde zelf het gezicht van een paard dat naar je kijkt. Als een soort drinking buddy. Het geeft het gevoel dat je niet alleen bent. De kunstenaars krijgen niet enkel visibiliteit, maar ook een correcte vergoeding dankzij de middelen van de VGC.

De horecazaken zijn verspreid over het Brussels Gewest: Le Coq en Mid Point in de Dansaertwijk, Café des Minimes in de Marollen, La Biche in Sint-Gillis, Antidote in Anderlecht, La Buvette Saint-Sebastiaan in Schaarbeek, Jane’s in Elsene. Een bewuste keuze?

Ja, ik vond het belangrijk dat het heel diverse plekken zijn, van een bruine kroeg tot een wijnbar of restaurant, in verschillende wijken van de stad. De kunstenaars hebben ook plekken voorgesteld die ze zelf appreciëren. Je kunt een route uitstippelen van het ene naar het andere adres. We voorzien 2000 kaartjes per locatie.

Je studeerde schilderkunst in Sint-Lukas en hebt een atelier in Citygate in Anderlecht. Wat apprecieer je zelf aan Brussel?

Ik heb altijd het gevoel op reis te zijn in Brussel. Het is een metropool, heel open en sociaal. De stad is ook niet gigantisch groot. Alles is gemakkelijk bereikbaar. Ik rij hier graag met de fiets rond.

Santé Forever gaat van start op vrijdag 30 juli met een opening in The Smoking Room, de kunsthal van Le New Touquet (Waterloosesteenweg 8, Sint-Gillis). Je kunt er de gebundelde kaartjes kopen voor 5 euro. Daarna liggen ze in de deelnemende cafés zolang de voorraad strekt. Meer info op de website en Instagram-pagina.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.