Categorieën
Podium

Talentenshow in KVS: Who’s Tupac?

“California … knows how to party … in the city of LA… ” Dat is voor mij het bekendste liedje van Tupac. Maar meer dan de bling bling, de rivaliteit tussen East en West Side en dat hij jong vermoord is, weet ik eerlijk gezegd niet over hem. Tja, wie was Tupac eigenlijk? Ik ken hem vaag, omdat mijn lief destijds – eind jaren ’90 – fan van hem was.

Het podium van de KVS-bol is vanavond een heus altaar vol foto’s van Tupac Shakur, kaarsen en bloemen. Vier kandidaten doen mee met een talentenjacht. Wie van hen is Tupac? Het gaat niet alleen om goed kunnen zingen en het meest over hun idool weten, maar over zijn ziel meedragen. Wie leeft zoals Tupac een thug’s life? Wie heeft een sad story? Want sad stories, daar kickt het publiek op.

En zo wisselen opzwepende songs en coole dansmoves de sad stories af. Blindspot zit aan de antidepressiva en geeft af op de white bitches. A-Dogg-Mobutu vertelt hoe hij gemarteld werd, ‘per ongeluk’, ze hadden de verkeerde voor want al die zwarten lijken toch zo op elkaar? Serpentina moest het als wees stellen met tomatensoep uit pakskes en Suicide verloor zijn beste vriendje Billy, een muis die kon praten. Sindsdien leeft hij met de mantra ‘inhale love, exhale hate’. Eerst grappig en luchtig, maar het wordt steeds serieuzer en grimmiger. De scène waarin Serpentina George Floyd’s I can’t breathe herbeleeft, gaat door merg en been.

Aan het publiek om te stemmen wiens verhaal het meest Tupac-waardig is. Of waren al die sad stories toch niet helemaal waar? Is al die show wel nodig, is de realiteit al niet triestig genoeg? Het geeft een ongemakkelijk gevoel: ik voel me zo’n white bitch, ik sta erbij en ik kijk ernaar. En ben eigenlijk blij dat ik een mondmasker draag. Slik.

De show confronteert en beklijft, maar op een niet-moraliserende manier. En gelukkig vrolijkt de muziek de boel wel op en wordt de welverdiende staande ovatie eventjes een mini-dansfeestje. En dat doet deugd na die lange coronaperiode. KVS knows how to party … in the city of Brussels! Dat bewijzen ze weer met deze denderende show.

Who’s Tupac? Jr.cE.sA.r / NNT & KVS
Nog tot 22.9 in KVS: tickets: https://www.kvs.be

KVS_Who'sTupac © DannyWillems
KVS_Who’sTupac © DannyWillems

Share