Categorieën
Podium

Forumtheater maakt een film

Al acht jaar lang maakt Forumtheater maatschappelijke kwesties als partnergeweld, radicalisering en racisme bespreekbaar. Onder de bezielende leiding van de Nederlands-Belgische regisseur Har Tortike spelen vrouwen hun eigen ervaringen op het toneel na en gaan ze in dialoog met het publiek. Er loopt nu een crowdfundingcampagne om een documentaire te financieren over de werking van het theater.

In de campagnevideo getuigen enkele actrices over het Forumtheater. “Acteren is een therapie voor ons,” zegt Fatima. “Ik heb de stilte doorbroken,” vult Louiza aan. De vrouwen zijn niet de Angelina Jolies van morgen, wel moeders en grootmoeders uit Brussel. Amateurs die houden van theater. Ze zijn rijk aan levenservaring die ze delen met elkaar en met het publiek. Ze hebben het op het podium over zware thema’s: onderdrukking en geweld, achterstelling en discriminatie, rebellerende kinderen, verslaving. Toch wordt er tijdens voorstellingen ook veel gelachen. Omdat de scènes zo herkenbaar zijn of omdat het spel van de actrices zo grappig is. Het publiek wordt uitgenodigd om het woord te nemen en mee oplossingen te zoeken.

Har Tortike spreekt van de kracht van spel en dialoog. “Onze basisboodschap bij alles wat we spelen is: je bent niet de enige én het is niet jouw schuld. Want dat is wat mensen in een onderdrukte situatie vaak denken. Dat ze de enige zijn die dit meemaken en dat het wel hun schuld moet zijn. Dat maakt dat ze er niet over durven praten en dat er een deken van schaamte over hen gaat. En net daar zit de kracht van Forumtheater. Door dingen openlijk te bespreken beseffen ze: ik ben niet alleen. En van daaruit ontstaat de verandering.”

Het Forumtheater ontstond als cocreatie met de vrouwenwerking Caleidoscoop van het gemeenschapscentrum De Vaartkapoen in Molenbeek. Vormingscentrum Avansa Citizenne ondersteunt de groep. De vaste uitvalsbasis is het gemeenschapscentrum De Kriekelaar in Schaarbeek. In 2016 werd het Brusselse Forumtheater Radicalisering bekroond met de Ultima 2016 voor Amateurkunsten.

In acht jaar tijd speelde het participatieve theater voor duizenden mensen in de Lage Landen. Het gezelschap trad op in scholen en universiteiten, buurthuizen, vrouwencentra en gevangenissen. In de documentaire vertellen de makers over hun ervaringen en de lessen die ze eruit leerden. Ze tonen hoe je hun methodiek kan inzetten, waarom ze dit doen en wat het effect is. Bovenal is het een hommage aan een groep Brusselse mama’s die door hun moed om te spreken heel wat stenen verlegden.

Via Growfunding wil het Forumtheater 6.000 euro inzamelen. In ruil krijgen gulle schenkers rewards zoals een ticket voor de première, een gegidste wandeling door Molenbeek met een van de actrices, een tweedaagse masterclass. Nena Peeters maakte een set van 4 kaartjes, die je voor 5 euro kunt kopen.

Steun het Forumtheater op de pagina van Growfunding.

 

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.