Categorieën
Duurzaamheid Resto, Café & Uitgaan Wandelen

Bazaar Trottoir presenteert Blind Botje

Wil je Brussel beter leren kennen en tegelijk op een ongedwongen manier nieuwe mensen ontmoeten? Dat kan via het nieuwe concept Blind Botje, dat gidsenorganisatie Bazaar Trottoir deze week lanceert. Je spreekt in de stad af met onbekenden, krijgt een lekker drankje aangeboden en leest tijdens een wandeling verrassende weetjes op je smartphone.

Bazaar Trottoir – Botje

Valérie De Ketelaere ademt Brussel. De 41-jarige onderneemster met Kortrijkse roots verkaste in 2001 naar de hoofdstad. Ze oefende commerciële functies uit in de IT-sector en bij uitzendkantoren, maar ze raakte gebeten door het gidsen en wilde op eigen benen staan. In 2019 richtte ze daarom Bazaar Trottoir op. Ze wil op een luchtige en moderne manier laten zien wat er vandaag zoal leeft in de stad. Alom bekende bezienswaardigheden als Manneken Pis en het stadhuis laat ze vaker links liggen. Ze verkiest boeiende verhalen over vrouwelijke ondernemers, street art, circulaire economie, kunst en mode en de café- en biercultuur. Ze richt zich op particulieren – Brusselaars, Belgen en buitenlanders – en op bedrijven en organisaties, die als teambuilding een rondleiding in Brussel aanbieden. Ze werkt intussen samen met een vijftal enthousiaste freelancers om gidsbeurten te verzorgen.

En toen kwam corona. In de eerste golf in het voorjaar van 2020 werden niet-essentiële activiteiten volledig stilgelegd. Daarna startte een jojo-beweging, met periodes waarin meer mogelijk was, afgewisseld met periodes waarin er opnieuw strenge maatregelen kwamen om fysieke contacten te beperken. Thuiswerken werd het nieuwe normaal. De Ketelaere lanceerde een virtueel alternatief voor haar rondleidingen. Het Botje, afgeleid van chatbot en robot, geeft stap voor stap aanwijzingen en tips op je telefoon om Brussel in je eigen tempo te verkennen. Net voor Kerstmis komt Bazaar Trottoir met Blind Botje.

Vanwaar komt het idee voor het nieuwe initiatief?

Met de huidige coronamaatregelen is het niet eenvoudig om nieuwe mensen te leren kennen. De eindejaarsperiode is niet voor iedereen een aangename periode. Ik denk bijvoorbeeld aan singles. Ik wil onbekenden op pad sturen om op een niet-geforceerde, plezante manier samen de stad in te trekken. Wie weet, groeit er wel een vriendschap of zelfs een relatie uit voort. Je kunt kiezen voor een wandeling met twee of vier personen op een aantal vaste dagen. Op basis van leeftijd en gekozen taal, thema en drank stel ik passende groepjes samen.

Het vertrekpunt van de wandeling is de Grand Hospice in de Grootgodshuisstraat.

Ja, dat is een nieuwe hotspot. Het voormalige OCMW-rusthuis Pacheco krijgt een tijdelijke invulling voor 2 jaar. Verschillende sociale en culturele organisaties vestigen zich hier en er zijn ook 2 binnentuinen waar je iets kan drinken of eten. Het is met de lichtjes in de bomen een feeërieke plek. Ik heb er zelf ook mijn kantoor.

Wat bied je aan voor drank?

Bier van kleine Brusselse brouwerijen zoals La Source en En Stoemelings of wijn van de stadswijnmakerij Gudule. Of een niet-alcoholisch drankje, zoals lokale kombucha. Uiteraard kun je ook onderweg iets drinken of eten. Je krijgt alle vrijheid. Je beslist ook zelf wat je allemaal leest en of je de wandeling in één keer doet of niet. Ik heb ervoor gezorgd dat het vlot verteerbare teksten zijn, met ook een humoristische noot.

Doe je ook nog reguliere rondleidingen?

Ja, op 30 december organiseer ik ’s avonds een wandeling voor singles over street art. De dag ervoor, op 29 december, doe ik rond de middag een rondleiding op kindermaat over de Brusselse klassiekers. En er staan ook nog andere themawandelingen op het programma. Zolang de regels het toelaten, uiteraard.

Wat wens je voor volgend jaar?

Ik hoop vooral dat 2022 een normaler jaar wordt, met meer stabiliteit. De coronacrisis heeft me gedwongen om creatief te zijn. Dat is op zich positief. Maar het wordt lastig om te ondernemen als je niets kunt plannen en voortdurend moet bijsturen, omdat de regels om de haverklap veranderen. Ik wil per slot van rekening mijn klanten een goede dienstverlening kunnen aanbieden.

Bazaar Trottoir (c) Lies Engelen

Meer info over het ‘Blind Botje’ vind je op www.bazaartrottoir.be/single. De volledige agenda staat op www.bazaartrottoir.be/agenda.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.