Categorieën
Duurzaamheid Mobiliteit

Vijf redenen om op het zadel te springen van Bike Experience

Heb je koudwatervrees om te fietsen in Brussel? Geen nood, fietsersorganisatie Pro Velo organiseert in het kader van Bike for Brussels, met de steun van Brussel Mobiliteit, ook dit jaar weer Bike Experience. Ervaren fietsers nemen je mee op sleeptouw door de stad en leren je de tips en tricks om met een geruster hart in de hoofdstad op de trappers te duwen. De eerste afterworksessie is volgende week, op woensdag 2 februari. We geven vijf goede redenen om aan te sluiten bij het peloton.

1 Ondergedompeld in de theorie

Zit er sleet op je kennis van de wegcode? Een theoretisch gedeelte over verkeersregels en -borden zorgt dat je weer helemaal bij bent. Je leert over het verschil tussen een fietspad en een fietssuggestiestrook. Je frist de voorrangsregels op en je wordt je bewust van de dode hoek. Wist je dat je in een straat met beperkt eenrichtingsverkeer, aangeduid met het extra verkeersbordje ‘uitgezonderd fietsers’, in het midden van de weg mag fietsen, zolang er geen auto komt? In een fietsstraat mogen auto’s je niet inhalen en mogen ze maximaal 30 km per uur rijden. Als je tramsporen moet kruisen, doe je dat zo loodrecht mogelijk om te voorkomen dat je wielen vast komen te zitten. Normaal gesproken is het verboden om te fietsen op het voetpad, behalve voor kinderen onder de tien jaar.

2 Wegwijs in het verkeer

Veilig fietsen leer je pas door het te doen. De begeleiders laten je tijdens de sessie zien hoe je door het drukke verkeer laveert en zeggen waar je op moet letten. Enkele tips: zorg dat je zichtbaar bent, wees voorspelbaar, eis je plaats op de weg op, scan je omgeving en communiceer met andere weggebruikers, wees hoffelijk. Oefening baart kunst.

3 Ervaringen uitwisselen

Als fietser sta je er zeker niet alleen voor. Het aantal fietsers in Brussel neemt jaar na jaar toe. Na de fietstocht kun je gezellig bij een drankje ervaringen en tips uitwisselen met de andere deelnemers en de begeleiders alle mogelijke vragen stellen. Je kunt er ook kennismaken met de aanwezige coaches, want er is een actief vervolgtraject. De coach kan je meteen ook al begeleiden naar huis als je dat wilt.

4 Met beide voeten in de praktijk

Heb je de smaak te pakken en ben je klaar voor een volgende stap? Laat je dan wee weken coachen door een ervaren fietser die zijn of haar passie voor fietsen wil delen. Deze vrijwilliger staat voor je klaar en zal je vergezellen op drie fietstochten, heen en terug. Bijvoorbeeld je woon-werktraject. Voor je weet, kan je je stalen ros niet meer missen.

5 Gratis en voor niets

Aarzel je nog? Bike Experience kost je geen cent. Je hoeft zelfs geen fiets te hebben, want je kunt er gratis één lenen voor de afterworksessie. Ook voor de twee weken van het coachingproject kun je een stadsfiets van de organisatoren gebruiken. Voor een elektrische fiets of vouwfiets betaal je een beperkte bijdrage.

De afterworksessies van Bike Experience vinden in de regel plaats op de eerste woensdag van de maand, van 18 uur tot 21 uur. De eerste sessie van het jaar is op 2 februari 2022. Plaats van afspraak is het Théâtre Marni in Elsene, vlak bij Flagey. Schrijf je in op de drietalige website van Bike Experience. Heb je je sporen al verdiend als fietser in Brussel? Het project zoekt ook geregeld coaches, die een korte opleiding krijgen om fietsers te begeleiden.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.