Categorieën
Kunst

Reizen in de verbeelding. Rinus Van de Velde in Bozar

Het voedsel waar Rinus Van de Velde van leeft, is verbeelding. Maar Rinus reist niet, geheel in overeenstemming met de moderne mens die zich bewust is van de klimaatrampspoed en de desastreuze gevolgen van overconsumptie.

Of toch, hij doet niets anders dan reizen. Zonder vliegtickets, zonder bagage. Zonder files en zonder voetafdruk. Hij reist binnenskamers.

“Landscapes must be habitable, not visitable”, staat onderaan één der werken (zowat elk werk draagt tekst).

Kunst is een manier om je bezig te houden. Zoals televisie en het internet,  of voetbal. De kunstenaar tekent, schildert, maakt maquettes, maakt films. En hij rookt. Hopelijk blijft hij er gezond bij.

De tekenfilmachtige film, het culminatieve eindpunt van de tentoonstelling, is heel goed gemaakt – twee, drie jaren werk lonen – en vat samen hoe de kracht van verbeelding machines doet draaien. Meer nog, machines horen te draaien om verbeeldingen te produceren. En wanneer er één van de band is gerold, moet Van de Velde naar een nieuwe op zoek.

Er hangen werken van kunstenaars die Rinus Van de Velde inspireren tot dialogen. Onder andere Claude Monet (uit de collectie van Doornik) en Pierre Bonnard zijn present.  

Van de Velde beheerst verschillende technieken, maar één ervan overheerst toch wel (zie foto). Het valt op dat de schilderkunst van nu blijft houden van de stijl die door kunstenaars als Gerhard Richter of bij ons Luc Tuymans is ingezet.

Rinus Van de Velde, Inner travels, 18 februari – 15 mei 2022

https://www.bozar.be/nl/kalender/rinus-van-de-velde

Share