Categorieën
Duurzaamheid Resto, Café & Uitgaan Shopping

Invasief, maar exquisiet

Brussels Beer Project lanceert een nieuw bier. Invasive is een lambiek geïnfuseerd met Japanse duizendknoop. De gehate invasieve exoot krijgt daarmee een nieuwe bestemming. De Brusselse brouwerij werkte voor het bier samen met wildplukker Ben Brumagne van het collectief Forest To Plate. Onze reporter woonde de lancering bij: een wildplukwandeling, gevolgd door een degustatie.

(c) Brussels Beer Project

Wij lopen er achteloos voorbij of zien hoogstens onkruid woekeren, maar Ben Brumagne ontwaart overal eetbare planten. Zo ook in het Thurn en Taxis-park. Hij wijst boerenwormkruid aan. De plant heet niet voor niets zo: ze werd vroeger als middel tegen wormen bij mens en dier gebruikt. De jonge scheuten zijn een ingrediënt van de traditionele Diesterse kruidkoek. De smaak is bitter en daarom voeg je het best suiker toe. Het kruid is licht toxisch, maar zoals bekend: de dosis maakt het vergif. Ernaast groeit bijvoet, een aromatische plant zoals rozemarijn of tijm met een zoete kardemomsmaak.

Brumagne zet zijn tocht voort. De wilde peen behoort net als kervel en venkel tot de schermbloemigen. Niet alleen de witte wortel, maar ook de zaadjes zijn eetbaar, al moet je ze goed zeven. Even verder staat melganzenvoet of melde, familie van spinazie en quinoa. ‘Onze boeren vinden het een verschrikking, maar op mijn reis in Noord-India zag ik dat de bladen en zaden er gretig aftrek vinden. Je kunt de plant oogsten van mei tot oktober. Zelfs in tijden van droogte blijft ze fris en groen.’

Tijd voor de finale: de Japanse duizendknoop is zeer moeilijk weer weg te krijgen zodra ze zich ergens gevestigd heeft.  Ze heeft zoals bamboe een sterke groeikracht en verdringt daardoor inheemse plantensoorten. Het goede nieuws: de jonge scheuten zijn perfect eetbaar. Net zoals rabarber bevat duizendknoop oxaalzuur, wat zorgt voor de zure smaak. Je kunt er confituur of chutney van maken. Of nu ook bier. Brumagne plukte de duizendknoop in het wild, op de grens van Frankrijk en België, ongeveer een halve bestelwagen vol. Van het vezelrijke restproduct zou hij karton of isolatiemateriaal willen maken.

Dimitri Van Roy van Brussels Beer Project is zichtbaar trots op de samenwerking: ‘We zijn blij dat we iets nuttigs kunnen doen met een plant die ongewenst is en enkel ellende veroorzaakt.’ Hij staat aan het hoofd van het Dansaert-team, dat vorig jaar officieel van start ging met de eerste nieuwe lambiekbrouwerij in Brussel in meer dan een halve eeuw. 

Wie lambiek zegt, zegt spontane gisting. In de brouwkelder staat een koelschip, waarin het bier een nacht lang blootgesteld wordt aan de buitenlucht en verschillende gisten en bacteriën in de Zennevalei. De maanden- en jarenlange rijping erna gebeurt in houten vaten, van 500 tot meer dan 2.000 liter. ‘We laten de natuur grotendeels haar werk doen. Elk vat smaakt daardoor een beetje anders.’

Volgend jaar wordt BBP 10 jaar oud. In 2013 lanceerde ze, na een publieksstemming over vier bieren, haar eerste bier Delta IPA. De brouwerij is intussen goed voor een productie van 20.000 hectoliter. De gloednieuwe brouwerij in Anderlecht opende deze zomer een 1.000 vierkante meter grote biertuin. Proeven kun je ook in bars in de Dansaertstraat en Baljuwstraat (de vroegere Ierse pub Michael Collins). Buitenlandse vestigingen zijn er in Parijs en Tokio. BBP experimenteert in haar limited editions graag met bijzondere ingrediënten: thee, kiwi, bosbessen, binnenkort druivenmost en champignons. Op 10 en 11 september organiseert ze op de Vismet het Wanderlust-bierfestival, waaraan 14 brouwerijen uit binnen- en buitenland deelnemen.

Wat zegt de degustatie ten slotte? Een zurig bier, zoals geuze, sterke afsmaak, evenwichtige compositie, ideaal als verfrissend aperitief. De grasachtige aroma’s van de Japanse duizendknoop kon ik er niet uithalen. Het bier met een alcoholpercentage van 6,5% is verkrijgbaar in de bar en de winkel in de Dansaertstraat.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.