Categorieën
Duurzaamheid Shopping

Coöperatieve supermarkt BEES Coop bestaat 5 jaar

BEES Coop pionierde in 2017 als coöperatieve, participatieve, duurzame supermarkt zonder winstoogmerk en blaast dit weekend 5 kaarsjes uit.

Wat is BEES Coop? 

Vijf jaar geleden startte in Schaarbeek een bijzonder project: BEES Coop, een coöperatieve supermarkt door en voor burgers die duurzame voeding en basisproducten willen tegen toegankelijke prijzen. Iedereen die een aandeel neemt in de coöperatie (volgens de eigen draagkracht) krijgt drie petten op: eigenaar, personeelslid en klant. Want elke coöperant kan het beleid van de supermarkt mee bepalen op de Algemene Vergaderingen, elke coöperant engageert zich om 3u per maand voor de supermarkt te werken (rekken aanvullen, kassa, schoonmaken) en enkel coöperanten kunnen er winkelen. BEES Coop spiegelde zich voor dit model aan voorbeelden uit het buitenland zoals Park Slope Food Coop in New York en La Louve in Parijs. 

Eva van Velzen is coöperant van BEES Coop en vertelt: “Telkens als ik in BEES Coop binnenloop, voor boodschappen of om een shift mee te draaien als medewerker, heb ik het gevoel dat ik een kleine daad van verzet verricht. Ik vind het belangrijk dat we als coöperanten sterk hechten aan onze waarden. We willen duurzame voeding toegankelijk maken voor zo veel mogelijk mensen, tegelijk waken we erover dat producenten een eerlijke vergoeding krijgen voor hun werk. We moedigen de lokale economie aan door duurzame partnerschappen aan te gaan met producenten uit de regio. Met verkoop in bulk gaan we voedselverspilling en onnodige verpakkingen tegen. Samen met alle coöperanten sturen we een duidelijk signaal naar de supermarkt-giganten. Wij kunnen dit zelf en we doen dit samen, voor elkaar en voor de toekomst.”

Inspiratie voor andere initiatieven

De BEES Coop in Schaarbeek en de voorbeelden in het buitenland deden andere burgers dromen.

In Elsene is er in 2021 een nieuwe coöperatieve supermarkt geopend, net als BEES Coop participatief en zonder winstoogmerk, met een sociaal doel: Le Pédalo. De supermarkt is opgericht door burgers voor burgers in hun nabije omgeving in de Kroonstraat, dicht bij het station van Etterbeek. In Anderlecht bij Veeweide heb je wAnderCoop, in Sint-Pieters-Woluwe (Stockel) Bab’l Market. Vorst heeft met Bloum in de Bondgenotenstraat een coöperatieve buurtwinkel en ook in Logis-Floréal in Watermaal-Bosvoorde heb je een participatieve kruidenierszaak. L’Epi in Ukkel heeft net beslist in het najaar de deuren te sluiten bij gebrek aan drijvende krachten om het beheer en de backoffice van de winkel over te nemen.

In Antwerpen werkt een groep burgers actief aan de voorbereiding van de participatieve supermarkt De Coöperant in Berchem: ‘Een supermarkt zonder aandeelhouders, zonder reclame, zonder winst-targets. Een supermarkt van, voor en door zijn bezoekers.’ 

Ook elders in België leeft het coöperatieve gedachtegoed: in Charleroi is er Coopéco, in Verviers Vervîcoop en in Louvain-La-Neuve Poll’n. 

Verjaardagsfeest

BEES Coop viert haar vijfde verjaardag met 10 dagen feest, van zaterdag 24 september tot zondag 2 oktober, voor de coöperanten, de producenten, alle buren en iedereen die geïnteresseerd is. Op het programma: workshops, rondleidingen, filmvertoningen, degustaties, picknick, straatfeest.

Meer info over BEES Coop (Van Hovestraat 19, 1030 Schaarbeek) op de website. Lees ook meer over de andere initiatieven Le Pédalo, wAnderCoop, Bab’l Market, Bloum, épicerie participative Logis-Floréal en L’Epi. Gondola wijdde in 2021 een artikel aan het fenomeen.

Dit artikel verscheen eerst op de website van De Transformisten (voorheen Netwerk Bewust Verbruiken).

Share