Categorieën
Muziek Podium Resto, Café & Uitgaan

Brussel Brost palmt Paleis 12 in

Ongeluksgetal of niet, de dertiende editie van Brussel Brost wordt er weer een om niet te brossen. Het gratis studentenfestival geldt als de officiële aftrap van het Brusselse academiejaar. Dit jaar kun je op woensdag 28 september in Paleis 12 aan de Heizel terecht voor een mooie line-up van concerten en dj-sets, eet- en drankstandjes en ludieke randanimatie. Marieke Naessens van Brik, de servicedesk voor studenten aan Nederlandstalige hogeonderwijsinstellingen in Brussel, geeft tekst en uitleg.

Waarom verhuist Brussel Brost van Tour & Taxis naar Paleis 12?

Er was grote vraag bij de studenten naar een nightlife editie. Knaldrang, zeg maar. Als je outdoor iets organiseert, moet je op tijd stoppen om de geluidsoverlast te beperken. Nu kunnen we tot 3 uur ’s nachts doorgaan. Tot in de vroege uurtjes zullen studenten de dansbenen kunnen losschudden. Een bijkomend voordeel is dat het weer geen roet in het eten kan strooien. 2019 was bijvoorbeeld een zeer regenachtige editie, en ook nu zijn de weersvoorspellingen niet zo gunstig. Ook in 2023 blijven we trouwens in Paleis 12.

De nieuwe locatie bij het Atomium ligt verder van het stadscentrum. Kan dat bezoekers afschrikken?

Paleis 12 is heel gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Metro- en tramhalte Heizel is vlakbij. Er is ook een bewaakte fietsenstalling. ’s Nachts leggen we gratis pendelbussen naar het centrum en naar Etterbeek in. En we bieden ook vouchers aan voor deelsteps van Tier en taxidienst Uber.

Ik tel drie verschillende podiums op het festival.

Klopt, in de grote zaal zijn er vanaf 17 uur optredens, alternerend op de Brik-stage en Stoemp!-stage. Op het kleinere podium La Rentree slaan de Brusselse jeugdhuizen de handen in elkaar om jong Brussels talent een podium te geven. Er is eigenlijk nog een vierde podium. De Bruzz-bus staat in een overdekt gedeelte buiten en presenteert dj-sets.

Brussel Brost is altijd een kweekvijver voor lokaal talent gebleken. Artiesten zoals Coely, Warhola, technoqueen Charlotte De Witte (toen nog Raving George) en rapster Blu Samu lanceerden er hun carrière. Is dat ook dit jaar het geval?

De Brusselse sfeer zal zeker present zijn! Een grote naam als Zwangere Guy is onbetaalbaar voor ons geworden en die kunnen we niet meer strikken. Maar K4 is bijvoorbeeld een Brussels dj-collectief dat gastzangers meebrengt. Chibi Ichigo belooft met haar dansers spektakel. Peet is bekend van de Franstalige hiphopgroep Le 77 en doet het nu solo. Hij zal op het podium staan met een indrukwekkende entourage. En check ook andere artiesten als Victor De Roo, All Turn, Asa Moto en Bona Léa.

Wat kunnen we eten en drinken op het festival? En wat met de randanimatie?

Op onze foodmarket is het aanbod zeer gevarieerd, van frietjes en hamburgers tot Mexicaans en Koreaans. Uiteraard zijn er ook vegetarische opties. Pintjes kosten bij ons 2,5 euro. Daarnaast serveren we wijn, frisdrank en Red Bull. Op het Brussel en ik-dorp stellen organisaties zoals studentenradio XL Air en theater KVS zich voor. Ze delen gadgets uit, al zal je daar wel iets voor moeten doen. Eendjes vissen bijvoorbeeld.

Tot slot, wat mag ik je wensen voor Brussel Brost 2022?

Dat het een geslaagde editie wordt met een goede sfeer en dat alle studenten hun weg vinden naar Paleis 12. Op kick-offs op de Brusselse campussen deelden we al festivalbandjes uit. Je hebt geen bandje nodig om binnen te geraken, dus het was louter promotiemateriaal. Iedereen is welkom, ook studenten uit andere steden of niet-studenten. We hopen op 10.000 festivalgangers.

Brussel Brost 2022 vindt plaats op woensdag 28 september, vanaf 17 uur, in Paleis 12. Meer info op de drietalige website.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.