Categorieën
Duurzaamheid Mobiliteit

Petitie om Pierre Marchantbrug autovrij te houden

De Pierre Marchantbrug moet een fiets- en wandelbrug blijven met plaats voor ontmoeting. Dat vraagt het Anderlechtse buurtcomité Sur Le Pont Brussels in een petitie, die al ruim 1.800 handtekeningen haalde.

Het ontwerp voor de nieuwe Marchantbrug (kabinet Brussels minister van Mobiliteit)

De Pierre Marchantbrug loopt van de Biestebroekkaai over het Kanaal naar Klein Eiland. In 2014 ging de brug dicht voor autoverkeer omdat ze onstabiel was. Geleidelijk aan ontdekten buurtbewoners de waarde van de plek. Sur Le Pont noemt de brug vandaag  ‘een iconisch uitkijkpunt, een ruimte voor ontmoeting en activiteiten en een groene corridor, die beide oevers van het Kanaal verbindt door middel van actieve mobiliteit’. Ook andere Brusselaars leerden de omgeving kennen, want aan een van de oevers opende het burgercollectief Pool is Cool tijdens de zomermaanden het openluchtzwembad Flow.

In een debat dat BRUZZ en BX1 in april 2022 organiseerden, zei buurtbewoonster Isabelle De Meyere dat de plek vroeger een ware hel voor fietsers was. ‘Sinds de verkeerssituatie hier op de brug veilig is, hebben we ontdekt dat dit een geweldige plek is om rond te kijken en te verblijven.’ Remco Ruiter voegde eraan toe: ‘Je kan nergens zo ver zien als hier. De brug biedt een ongelooflijk panorama, ze is als een plein boven het water.’ Paul Steinbrück van Pool is Cool ziet de brug als een connectie tussen het oude en het nieuwe Anderlecht, en tussen het oosten en het westen van het Kanaal. ‘Op termijn heeft de brug ook kans om een attractie voor heel Brussel te worden.’

Het Brussels Gewest wilde de brug oorspronkelijk opnieuw openstellen voor autoverkeer, maar ziet daar nu van af omdat een wandel- en fietsbrug past in de filosofie van het mobiliteitsplan Good Move. Uit het effectenrapport blijkt dat het heropenstellen van de brug voor auto’s en vrachtwagens een sterk negatief effect zou hebben op het verkeer op het kruispunt tussen de Bergensesteenweg en de Marchantstraat. Er loopt nu een openbaar onderzoek over de nodige infrastructuurwerken, zoals meubilair en meer groen. Eind 2022 werd de brug al gestut, nadat er een brand was uitgebroken.

Tot 7 februari zijn bezwaren en opmerkingen welkom tijdens het openbaar onderzoek van het Brussels Gewest. Je kunt de petitie van Sur Le Pont ondertekenen op de website van Change.org. BRUZZ wijdde meerdere bijdragen aan de brug.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.