Categorieën
Resto, Café & Uitgaan

Streat Fest, een wereldreis op je bord

Van donderdag 11 mei tot zondag 14 mei vindt op Tour & Taxis de tweede editie van het Streat Fest plaats. Wie van streetfood houdt, komt volop aan zijn trekken, maar je kunt er ook culinaire workshops volgen, concerten meepikken of allerlei randanimatie tot je nemen. We vroegen aan organisator Terry Vermandel van Tatou Production naar een vooruitblik.

Dit is de tweede editie van het festival. Wat mogen bezoekers zoals verwachten?

Streat Fest 2022 was een geweldige ervaring. Na de lange coronaperiode hadden mensen er nood aan om elkaar weer te ontmoeten. We lokten in vier dagen tijd 9.000 bezoekers. We konden hen een mooi programma aanbieden: 50 koks of restaurants, 50 workshops, 40 concerten, dj-sets of performances. Nu willen we verder uitbreiden, zowel in aanbod als aantal bezoekers, en uitgroeien tot een vaste waarde. We duimen voor goed weer. Voor zaterdag en zondag ziet het er uitstekend uit. Maar ook als het regent, kunnen bezoekers indoor van het festival genieten.

Waarom kozen jullie voor Glen Ramaekers als ambassadeur van het festival?

Hij nam vorig jaar deel als kok en was erg enthousiast over het concept. Hij is perfect tweetalig en vertegenwoordigt met zijn restaurant Humphrey de Brusselse scene. Tegelijk heeft hij ook Filipijnse roots. Dat past bij het internationale karakter van het festival. We willen een wereldreis op je bord aanbieden. De Filipijnen zijn dit jaar ook het gastland.

Zijn er nog nieuwigheden tegenover vorig jaar?

We verwelkomen dit jaar niet alleen Brusselse, maar ook Vlaamse en Waalse chefs, zoals Broes Tavernier (’t Vijfde Seizoen), Stefan Jacobs (Hors-Champs) en Steven Mirelli (Socio-pâtes). De Surinaams-Nederlandse tweesterrenchef Soenil Bahadoer komt met zijn foodtruck The Spicy Chef. In het weekend kun je gerust je kinderen meenemen, want er is een kids corner en we organiseren aangepaste activiteiten zoals knutsel- en kooksessies.

Een kaartje kost online 12 euro, maar dan heb je nog niets geconsumeerd.

Ja, maar je krijgt gratis toegang tot alle activiteiten. Dat kan een bier- en chocoladedegustatie zijn of een patisserieworkshop. Maar je kunt ook een initiatie volgen in graffiti of breakdance, sneakers customizen, kleding upcyclen of gezelschapsspellen ontdekken. Het muzikale programma is gevarieerd, van hiphop over folk tot elektronisch. Tour & Taxis biedt tonnen urban vibes!

De prijzen van het eten blijven ook democratisch. Reken op 5 euro voor een portie van 100 à 150 gram. Per persoon consumeer je 3 à 5 gerechtjes, zodat je kunt genieten van de diversiteit van het aanbod, van Mexicaans over Vietnamees tot smashburgers en fish and chips.

Jammer dat er geen Brusselse bieren op het menu staan. Brasserie de la Senne produceert vlakbij en er zijn ook andere interessante brouwerijen in de omgeving.

We hebben een commerciële partner, die kwalitatieve bieren levert en waarmee we een langdurige relatie willen aangaan. Brouwerij Haacht serveert bijvoorbeeld de IPA Super 8. Speciaalzaak Mig’s uit Sint-Gillis selecteert wijnen uit de hele wereld. En cocktails zijn er ook!

Waar kijk je zelf het meest naar uit?

Te veel om op te noemen! Ik ben blij dat ik er vier dagen ben om zo veel mogelijk te proeven en mij volledig onder te dompelen in het festival. J’ai hâte !

Streat Fest, Tour & Taxis, 11-14 mei 2023

(Foto’s: Aurélie Cordier, 2022)

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.