Categorieën
blog.bxl

Blog.bxl: Zinneke

Hij is geen importproduct, zegt Frank Vanachter (52) lachend bij het begin van ons Zoom-gesprek. De geboren en getogen Brusselaar geeft voltijds Nederlands aan volwassenen en is ook stadsgids. Op Facebook en Instagram deelt hij op zijn pagina Zinneke nieuwe ontdekkingen in de hoofdstad op cultureel, architecturaal en culinair vlak. Wie schuilt er achter dit Zinneke?

(c) Frank Jacobs

Ben je zelf een zinneke, een Brusselaar die in de stad geboren is, maar van wie ministens één ouder van elders komt?

Ja hoor, mijn ouders zijn in de jaren zestig van de vorige eeuw Ronse ontvlucht wegens de crisis in de textielindustrie. Ze konden allebei aan de slag bij koffiebranderij Santos Palace. Mijn vader installeerde als hoofd van de technische dienst nieuwe espressomachines, mijn moeder deed de was en de strijk voor de bazen en kookte voor het personeel. Ik ben opgegroeid in Anderlecht in de wijk Veeweide. Op mijn vijftiende zijn we verhuisd naar de Manchesterstraat in Molenbeek, waar toen nog veel Italiaanse migranten woonden. Ik heb daarna op verschillende plekken in Brussel verbleven, vooral in het westen van de stad. Nu woon ik samen met mijn vriend in Sint-Gillis, in de buurt van Zuidstation.

Weet je nog wat je als kind wilde worden?

Toen ik in het atheneum van Anderlecht zat – de bekende advocaat Sven Mary was een klasgenoot van mij – wilde ik leerkracht worden. Ik ben begonnen aan een opleiding vertaler-tolk Engels-Spaans, maar ik schoot in paniek na anderhalve maand en ik ben gestopt om te gaan werken. Daarna heb ik aan de VUB mijn studie Germaanse talen (Nederlands-Engels) wel tot een goed einde gebracht. Mijn eerste onderwijservaring was geen succes. Ik deed twee vervangingen in het secundair, maar ik was te jong en straalde geen autoriteit uit.

Toch sta je nu met veel plezier in het volwassenenonderwijs.

Toen ik een jaar of veertig was, kreeg ik een aanbieding van wat nu CVO Semper heet. Je geeft hier les aan een gemotiveerd, veelal hooggeschoold publiek, zeiden ze. Toen ik enkele observatielessen volgde, was ik onmiddellijk verkocht. De lessen zijn heel interactief, met klasgesprekken en mondelinge oefeningen in groepjes. De klassen zijn multicultureel. Je zit met de hele wereld in de klas. Ik leer mijn cursisten Nederlands, maar leer minstens evenveel van hen bij over gewoonten, tradities, non-verbale communicatie. We houden ook activiteiten extra muros, bijvoorbeeld een bezoek aan het Stripmuseum of een stadswandeling.

Met jou als gids. Hoe kwam je op het idee om groepen in Brussel rond te leiden?

Ik heb in 2017 spontaan gesolliciteerd bij Brukselbinnenstebuiten. Ik heb weliswaar niet de specifieke opleiding gevolgd, maar ik hou van gidsen en ken de stad vrij goed. Ik werd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Mijn interne opleiding bestond uit het volgen van acht wandelingen. Ik begon zelf met de rondleiding in het historische centrum en doe nu verschillende wijken: de Marollen, Sint-Gillis, Flagey, Tour & Taxis, de Noordwijk, de Zuidwijk enz. Ik pas het taalgebruik van een gidsbeurt ook aan aan een anderstalig publiek dat Nederlands leert.

De leraar NT2 is dus niet ver weg als je gidst. Zie je nog gelijkenissen tussen je twee banen?

Het gaat in beide gevallen om het doorgeven van kennis én van passie, en daar ook appreciatie voor krijgen. Je krijgt zoveel dankbaarheid terug. Cursisten en deelnemers aan een rondleiding voelen gewoon dat ik het graag doe. Enthousiasme is als leraar en als gids erg belangrijk.

Ik las in een oud artikel van Bruzz dat je de filmsector ook heel goed kent.

Voordat ik in het onderwijs stond, heb ik heel wat jobs gehad. Twaalf stielen, dertien ongelukken, zeg maar. Zo was ik ooit winkelmedewerker bij de videotheek Superclub. Later heb ik voor verschillende filmverdelers gewerkt, zoals Columbia en Paramount. Voor de bioscoopgroep Kinepolis organiseerde ik premières en evenementen. Maar ik werd meermaals ontslagen ten gevolge van herstructureringen. Na dertien jaar heb ik de sector de rug toegekeerd. Ik had er genoeg van. Maar de passie voor film is gebleven. Ik hou van het bioscoopaanbod in Brussel, met bijvoorbeeld twee UGC’s voor het brede publiek en arthousezalen als Cinema Palace, Galeries, Aventure en Vendôme.

Wat zijn voor jou andere belangrijke troeven van de stad?

Brussel is een grootstad op mensenmaat: een grote diversiteit aan culturen, talen, mensen en plaatsen, maar toch nog overzichtelijk. Er gebeurt van alles op cultureel vlak. Het krioelt van de theaters en musea. Je kunt je gemakkelijk verplaatsen met het openbaar vervoer. Wat ik ook boeiend vind: de unieke mix van architectuur. Je raakt er niet op uitgekeken.

Zijn er zaken die je storen in Brussel?

Zoals veel Brusselaars heb ik een haat-liefdeverhouding met de stad. De openbare ruimte is vaak niet goed georganiseerd. Ik zie veel chaos en lelijkheid. Te veel inwoners zijn niet gedisciplineerd en gaan zich te buiten aan sluikstorten en wildplassen. Er is lange tijd te weinig respect geweest voor erfgoed. Er is nog altijd te veel autoverkeer. Het ontbreekt ook aan goede alternatieven als je naar de Rand wilt gaan. De samenwerking tussen de andere regio’s Vlaanderen en Wallonië rond mobiliteit is verre van optimaal.

Hoe ben je op het idee gekomen van je eigen pagina?

Op mijn eigen Facebook-profiel deelde ik Brusselse tips, maar het werd wat te veel. Dus startte ik een eigen pagina, eerst op Facebook, later op Instagram. Het is geen professionele activiteit, maar een leuke bezigheid. Zo deel ik gloednieuwe restauranttips, die ik vaak ontleen aan Bruzz. Ik ga zelden een tweede keer naar hetzelfde etablissement, want er valt nog zoveel nieuws te ontdekken! Twee uitzonderingen zijn La Cave à Vin in de Lombardstraat en Mam Mam, een Thais restaurantje op de Kolenmarkt. Daar kom ik vaker. Ik post ook ideeën voor culturele uitstapjes en mooie beelden, zoals van Rooftop 58.

Waarom koos je voor de naam Zinneke?

Zinneke is voor mij het symbool van de diversiteit van de stad. Als profielfoto koos ik voor een foto van het beeldje van de plassende bastaardhond van Tom Frantzen. Ik heb hem ooit ontmoet: een minzame man die in zijn beeldentuin in Duisburg, een deelgemeente van Tervuren, zijn eigen fantasierijk universum heeft gecreëerd. Als Instagrammers een foto van het hondje delen, taggen ze me nu soms.

Meer info: Zinneke op Facebook en Zinneke op Instagram.

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek Blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. We gaan op zoek naar Brusselse bloggers, vloggers en influencers op YouTube, Instagram, TikTok, Facebook en X.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.