‘Er is veel onduidelijkheid over onze job. Mensen weten niet wat we doen.’ Aan het woord is Kristof* (36), die al dertien jaar werkt bij het Brusselse privédetectivebureau Bayo. We hebben een discrete ontmoeting met hem in de Noordwijk. Hij zocht zelf contact op met BrusselBlogt om zijn verhaal te vertellen, en beantwoordt welwillend onze nieuwsgierige vragen.
Wie doet een beroep op een privédetective? Wie zijn uw klanten?
Zowel particulieren als bedrijven doen een beroep op ons. Bij particulieren gaan we bijvoorbeeld vermoedens van overspel bij een partner na. Of op vraag van de ouders volgen we de handel en de wandel van hun kinderen. Spijbelen ze? Zijn ze aan de drugs? Hebben ze foute vrienden? Bedrijven vragen ons om een werknemer in de gaten te houden, bijvoorbeeld een vertegenwoordiger op de baan. Doet hij zijn job naar behoren? Heeft hij geen spullen ontvreemd? Werkt hij niet voor de concurrentie? Klanten worstelen vaak al lang met vragen voordat ze de stap zetten naar ons.
We leven in een tijd van bewakingscamera’s en tracking- en tracingapps. Blijft uw schaduwwerk even relevant?
Toch wel. Wij zijn er als privédetectives op getraind om vaststellingen te doen en concrete, rechtsgeldige bewijzen te verzamelen. We volgen bijvoorbeeld iemand discreet met de auto en nemen foto’s van zijn of haar dagelijkse leven als bewijsmateriaal. We gaan gericht op zoek naar informatie die niet via andere kanalen te vinden is. Zonder toestemming een tracingapp installeren op iemand anders smartphone, is wettelijk niet toegestaan.
Neemt u als speurder de taak van de politie soms niet over?
Een misverstand is dat we zoals Hercule Poirot moorden of andere misdrijven oplossen of opsporingswerk doen bij onrustwekkende verdwijningen. Dat is de taak van de politie.
We werken in een gereglementeerd kader op een correcte, professionele manier. We zijn er om mensen te helpen bij hun vragen en kunnen ook zaken doen waarvoor de politie geen tijd heeft, zoals een stalker die contactverbod heeft op heterdaad betrappen. We vullen elkaar dus aan. Ik heb daarvoor een erkende opleiding bij Syntra gevolgd, met vakken als politierecht en psychologie, en heb een vergunning van de FOD Binnenlandse Zaken. De contacten met de concullega’s zijn ook goed: als onze agenda volzit, durven we een klant door te verwijzen.
Werkt u niet enkel voor wie zich die service kan permitteren?
Niet elke opdracht hoeft lang te duren. We laten ons eerst uitgebreid briefen door de klant en gaan dan zo gericht mogelijk te werk. Soms volstaan enkele werkuren om bewijzen te verzamelen.
Het woord discretie is al gevallen. Over welke andere eigenschappen moet een privédetective beschikken?
Psychologisch inzicht is belangrijk. Je moet eerst en vooral de klant goed begrijpen. Als je iemand schaduwt, moet je kunnen inschatten wat die persoon gaat doen. Zonder geduld raak je er ook niet. Ik zit soms uren te wachten. Mijn auto is mijn kantoor. Je moet ook zeer flexibel zijn. Je weet nooit wat de dag brengt en je moet je altijd aanpassen aan onverwachte situaties en bereid zijn om nieuwe omgevingen te verkennen. Lange werkdagen, onregelmatige werkuren en last-minute oproepen horen erbij. Mijn vriendin weet dat ik beschikbaar moet zijn en daarvoor andere afspraken geregeld moet afzeggen. Je moet in het beroep ook oog hebben voor detail, want elk detail telt. Een goede fysieke conditie helpt ten slotte ook. Iemand met de fiets, te voet of zelfs lopend volgen, hoort namelijk ook bij de job.
Wat zijn de voordelen van uw werk? Waar haalt u het meeste voldoening uit?
Het is een zeer afwisselende job. Geen enkele dag is hetzelfde. Ik kom met veel verschillende mensen in contact en kom op heel verschillende plaatsen. Ik leer elke dag bij. Het mooiste is de dankbaarheid die ik terugkrijg van de klanten. Ze leven vaak al langer in onzekerheid en zijn wanhopig op zoek naar antwoorden. Als ze uitsluitsel krijgen, zijn ze opgelucht dat ze de waarheid eindelijk kennen en kunnen ze verder met hun leven.
Wordt u niet wantrouwig als u voortdurend geconfronterrd wordt met wat mensen allemaal mispeuteren?
Ik ga nog altijd uit van het goede in de mens. Ik probeer niet te oordelen over goed en kwaad. Als het bijvoorbeeld om overspel gaat: er zijn veel mogelijke verklaringen voor menselijk gedrag.
* Kristof is een fictieve naam. Meer info: Privé-detective Bayo.