Categorieën
Kunst Pellicule & papier Shopping

Petitie: red de boekenwinkels van de Bortiergalerij

In het hart van Brussel, aan de voet van de Kunstberg, biedt de Bortiergalerij al 175 jaar onderdak aan boekhandels, antiquariaten, uitgevers en galeriehouders in een gezellige, intieme sfeer.

Van zeldzame edities tot stationsromans, oude fotografie en hedendaagse strips, elke boekhandelaar biedt een andere benadering – generalistisch of gespecialiseerd – van het gedrukte woord. Het was en is nog steeds een belangrijk punt in het boekencircuit van de hoofdstad, populair bij zowel buitenlandse bezoekers als de lokale bevolking.

Maar sinds enkele jaren bevinden de boekverkopers zich in een steeds precairdere situatie: te hoge huurprijzen en willekeurige tarieven, huurcontracten die niet worden verlengd, ruimtes die al meer dan tien jaar leegstaan, een grote, onbeheerde showroom… Kortom, geen investeringen in de lokalen en geen algemene visie van de eigenaar van dit openbare goed.

De Grondregie van Stad Brussel, die eigenaar is van de gebouwen en verantwoordelijk is voor het beheer ervan, wil nu het hele complex toevertrouwen aan één enkele speler die gespecialiseerd is in de horecasector (nvdr.: volgens Bruzz Thierry Goor, vooral bekend als stichter van de succesvolle foodmarket Wolf). Er zijn geen huurders geraadpleegd en er is geen bestek of projectoproep openbaar gemaakt. De talrijke voorstellen die werden gedaan naar aanleiding van de oproep tot het indienen van blijken van belangstelling voor de onmiddellijke ingebruikneming van de enige twee leegstaande ruimten – gelanceerd door de Regie in maart 2021 – kregen een lange stilte als enige reactie.

Geconfronteerd met deze bedreigingen en onzekerheden hebben de boekhandelaars van de Bortiergalerij hun krachten gebundeld om de Stad Brussel, eigenaar via haar Grondregie, te vragen het unieke karakter van de Bortiergalerij, gebaseerd op grafische en literaire cultuur, te behouden. Hoewel we het belangrijk vinden om het kostbare tastbare erfgoed van de stad Brussel te beschermen, dringen we ook aan op de noodzaak om het immateriële en kwetsbare erfgoed dat er wordt tentoongesteld te valoriseren. We willen dat er een echte projectoproep komt, in alle wettelijkheid en transparantie, met betrokkenheid van alle betrokkenen ter plaatse. Het doel van onze nieuwe vereniging is om deze broodnodige dialoog mogelijk te maken.

Door samen met ons deze petitie te ondertekenen, toont u uw interesse in de toekomst van Bortiergalerij. Wij danken u voor uw solidariteit, uw tijd en uw aandacht. Aarzel niet om dit bericht te verspreiden en contact met ons op te nemen voor meer informatie.

De boekhandels van de Bortiergalerij

Share