Categorieën
Brussel Actua Duurzaamheid Mobiliteit

Het debat dat er niet was

Gisteren vond na een film over publieke ruimtetransformaties met als titel “Acupunctures Urbaines” een debat plaats. Er was echter geen debat; wel een verwaande vertoning waarbij de politici in functie hun prestaties benadrukten.

In dit beweerde debat was geen ruimte voor constructieve kritiek, aangezien de kans om de microfoon te grijpen zich niet voordeed.

Het zou de politici en de organisatie sieren als ze het gewaardeerde forum in de praktijk brachten, omdat een georkestreerd debat geen gebalanceerd gesprek oplevert.

Net als een over-gedefinieerde stad weinig ruimte laat voor spontaniteit en toeval wekt zij ook de indruk dat haar gezanten de inwoners niet vertrouwen.

Misschien kunnen sociale media een beter podium bieden aan onze vraag dan het gebeuren dat gisteren plaatsvond.

Hieronder onze vraag:

Beste aanwezige politici, wij (een groep jongeren, vertegenwoordigend ‘FREE54’) kwamen in 2016 naar u toe in het stadhuis over de Place Sainte-Catherine, die plotseling werd overspoeld door de terrassen van de omliggende restaurants. Deze politieke keuze werd gemaakt zonder overleg met de jongeren die dagelijks gebruikmaken van dit plein.

Op dat moment hadden we een ontmoeting met Carine Lalieux. U legde ons uit dat het plan van schepen Marion Lemesre was om de lokale economie te steunen en dat we voortaan op de voetgangerszone moesten gaan spelen.

Vandaag, 8 jaar later, zijn 6 van de 7 lokale restaurants verkocht aan ketens met aanzienlijke winst, en dit dankzij de gestegen waarde van hun terrassen die zich nog steeds het plein bevinden waar we vroeger rondhingen.

Nu hebben we niet alleen Carine Lalieux, maar een heel panel van besluitvormers voor ons. Onze vraag geldt voor jullie allemaal.

Als het plein ter ondersteuning van lokale restaurants werd verkocht, hoe verklaart u dan hun vernietiging en hoe herstelt u deze aanzienlijke fout? Hoe zult u vervolgens de openbare gecommercialiseerde ruimte van de Sainte Catherine aanpassen tot een werkelijk publieke ruimte zoals die ooit bestond, waar jongeren samenkwamen, rondhingen en de toekomst van een eerlijke, inclusieve en dynamische stad planden?

Bedankt dat om de vraag in overweging nemen door ze te beantwoorden.

Mvg,

Free 54

Free54 strijdt als actiegroep tegen de privatisering van de publieke ruimte en publiceerde deze tekst op zijn Facebook-pagina.

Share