Categorieën
Kunst

Welk dier ben jij?

Het Museum van Onbegrensde Mogelijkheden. Het klinkt wel erg hoogdravend. In het persdossier wordt bovendien gerept over een gloednieuwe ervaring, ongezien in de wereld. Onze reporter repte zich naar de Kiekenmarkt om het Museum of Infinite Realities (MOIR) uit te testen.

Als je binnenkomt in het pand, het Voormalig Groot Huis van het Witgoed, waar ook de restaurants Kabuki (Japans) en Le Conteur (Midden-Oosters) op de benedenverdieping gevestigd zijn, wenkt boven de ingang van MOIR. In de shop ernaast vind je de nodige merchandising, van hoodies tot koffiebekers.

Een eerste vraag die meteen rijst: is dit wel een museum? Volgens de definitie van de International Council of Museums verzamelt, bewaart, onderzoekt en exposeert een museum materiële en immateriële getuigenissen van de mens en zijn omgeving. Dit is veeleer een belevingshuis met verschillende opdrachten, een nieuw type escaperoom die zich weliswaar beroept op wetenschappelijke inzichten. Het concept past in deze virtuele tijd van immersieve tentoonstellingen, illusiemuseums en ‘Instagrammable experiences’.

In MOIR doorloopt de bezoeker een parcours met zeven zalen om te achterhalen bij welk dier zijn of haar persoonlijkheid het best past: een beer, een wolf, een leeuw, een tijger, een vos of een arend. Je krijgt een polsbandje dat je gebruikt om te navigeren en dat al je reacties registreert. Tijdens het bezoek word je ondergedompeld in een wervelende klank- en lichtshow en ruimtes met verschillende atmosferen.

In het begin moet je via een knop enkele snelle meerkeuzevragen beantwoorden die een blik zouden moeten werpen op je karakter: eerder introvert of extravert, individualist of groepsmens, open of gesloten. In een tweede kamer luister je naar levensverhalen van enkele beroemde landgenoten, van René Magritte over Marie-Elisabeth Belpaire tot Vincent Kompany. Geen hoogvlieger: de verhalen worden bombastisch verteld en blinken tegelijk uit in vaagheid. Daarna komt er een sfeervolle zaal, waar rustgevende muziek weerklinkt en je liggend of zittend wordt uitgenodigd om te bezinnen en dichter bij jezelf te komen. De volgende zaal staat in het teken van actie: je mag uitbundig dansen bij reuzenschermen van de zes dieren waarmee je in interactie treedt als je beweegt. In een theatertje wordt vervolgens op spectaculaire wijze je diertype onthuld. In de afsluitende zaal reflecteer je over het resultaat bij een wensput en kun je ook een foto met je dier nemen.

Ondanks enkele kinderziekten – high-techschermen die foutmeldingen geven, de Nederlandse vertaling die niet beschikbaar is, de uitgestelde opening door aircoproblemen – heb ik best genoten van mijn bezoek. Het was een speels, afwisselend spektakel, een visuele en auditieve attractie, een laagdrempelige onderhoudende activiteit. Tegelijk bleek het inhoudelijk een mager beestje. De beloofde diepgang kwam er niet uit. De gevraagde input is te beperkt. Het resultaat is zoals een horoscoop: door de keuze voor algemene termen kun je je er verrassend goed in herkennen, maar dat geldt voor meerdere tekens en de basis is wankel. Ik bleek zelf een beer te zijn: wijs, betrouwbaar, onafhankelijk, maar ook afkerig van verandering, waardoor het isolement dreigt. Genoteerd door deze ongelovige Thomas, dokter MOIR!

Het Engelse team achter het project is hyperambitieus. Vastgoedbedrijf Everland en entertainmentbedrijf Cinimod Studio, gespecialiseerd in digitale storytelling, willen hun concept wereldwijd uitrollen. Parijs volgt in het najaar, in 2025 zijn Berlijn en Londen aan de beurt. Rome en New York staan ook op het verlanglijstje, en waarom niet Saoedi-Arabië? De makers geloven in MOIR als innovatieve teambuildingsactiviteit en ideale gezinsuitstapje in de grootstad. De stevige kostprijs – vanaf 18,90 euro voor een volwassene – moet je erbij nemen.

Museum of Infinite Realities (MOIR), Kiekenmarkt 32, 1000 Brussel. De hele week open, van maandag tot zaterdag van 13 uur tot 20 uur, zondag van 10 uur tot 17 uur, op feestdagen van 10 uur tot 20 uur.

Share

Door Tom Van Bogaert

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.