Categorieën
Resto, Café & Uitgaan

Streatfest serveert smaakbommen

Deze week vindt op het terrein van Tour & Taxis de derde editie van het Streatfest plaats. Vier dagen lang kun je proeven van streetfood uit de hele wereld, geserveerd door gevestigde en opkomende chefs uit binnen- en buitenland. Het randprogramma omvat kookworkshops en culinaire wedstrijden, maar ook concerten, dansinitiaties, een beautybar en een markt met vintagekleren. Het gastland is ditmaal de Loirestreek.

We legden ons oor te luister bij Glen Ramaekers. Deze goedlachse en welbespraakte kok stond jarenlang achter het fornuis van Humphrey, maar ontpopt zich nu tot een culinaire ondernemer en netwerker die de wereld rondreist. Hij is de ambassadeur van het festival, dat vorig jaar 12.000 bezoekers lokte.

Waarom is het festival bij jou terechtgekomen?

Ik was vanaf de eerste editie betrokken bij Streatfest. Ik heb veel kilometers op de teller in de gastronomie: ik heb mijn eigen restaurant gehad, deed catering op diverse events, organiseerde culinaire wedstrijden. In mijn netwerk zitten veel koks, maar ook leveranciers en sponsors. Ik adem diversiteit, want ik heb een Vlaamse vader en een Filipijnse moeder. Ik spreek vlot Nederlands, Frans en Engels, wat in Brussel nog altijd niet zo evident is. Ik blijf enthousiast over eten en ben ook steeds te vinden voor een lach en een zwans (grinnikt).

Wat doe je zelf tijdens de vier festivaldagen?

Je kan me vinden op de cocktailstand van Don Papa, want ik ben het gezicht van het Filipijnse rum-merk. Ik organiseer voor hen Chefs & Shakers, een wedstrijd waarin de deelnemende teams, bestaande uit een kok en een bartender, een streetfoodgerecht en een erbij passende cocktail klaarmaken. Don Papa organiseert op het festival ook masterclasses. Voorts praat ik The Battle of the Chefs aan elkaar, een wedstrijd waarin drie koks op basis van de ingrediënten van een mysterybox in snel tempo een smakelijk gerecht moeten bereiden.

Wat is voor jou de ideale streetfood?

Het belangrijkste is dat het een smaakbom is. Ik kies voor een gerecht zonder veel tralala, dat je gemakkelijk kunt doorgeven en met één hand kunt eten. In de andere hand heb je meestal je glas vast. De bereidingswijze kan gebrand, gegrild of a la plancha zijn. Vroeger gold het motto: hoe vettiger, hoe prettiger. Maar we zien al jaren een tendens naar gezonder en plantaardiger.

Is Brussel de geschikte plek voor een streetfoodfestival?

Brussel is superdivers en multicultureel. Ideaal dus voor een reis door de wereld op je bord. Brussel heeft ook een boeiende culinaire scene. Ik ben blij dat sterrenchefs als Yves Mattagne (La Villa Lorraine) – ik heb nog voor hem gewerkt! – , Christophe Hardiquest (Menssa) en Kevin Lejeune (La Canne en ville) hun opwachting maken, naast jonge talenten als Florent Landeyn (Klok) en koks van laagdrempeligere zaken zoals Cédric Mosbeux (Fernand Obb). Ten slotte ben ik grote fan van de buurt van Tour & Taxis en de Kanaalzone. Dat is een nieuwe place to be geworden, en die aantrekkingskracht zal nog vergroten als Kanal Centre Pompidou opengaat.

Waarom voelen sterrenchefs zich geroepen om mee te doen?

Streetfood is cool, of het nu van oorsprong Belgisch, Koreaans of Mexicaans is. Het is een toegankelijke keuken, die invloed heeft op de topgastronomie. Een kok als Sergio Herman liet zich er jaren geleden al door inspireren toen hij aan het hoofd stond van Oud Sluis. Weet dat elke goede chef in België wel eens naar het frietkot gaat en een frietje steekt (glimlacht).

Is het festival met zijn toegangsprijs toegankelijk genoeg?

Dat vind ik wel. Je betaalt inderdaad entree, maar daar krijg je een divers en kwalitatief aanbod en een uitgebreid randprogramma voor in de plaats. Het is een event voor foodies, maar een doorsnee Brussels gezin kan er ook zijn gading vinden. De prijzen van de gerechten zijn democratisch: 5 à 6 euro. Het is een challenge voor veel collega’s om voor die prijs iets op het bord te toveren.

Tot slot: waar kijk je zelf het meest naar uit?

Het wordt ongetwijfeld een drukke bedoening, maar ik ontdek er altijd nieuwe dingen en ontmoet nieuwe mensen. Ik laat me graag verrassen!

Het Streatfest loopt van donderdag 16 mei tot zondag 19 mei op Tour & Taxis (Shed 1 & 2). Een kaartje kost 12 euro in voorverkoop en 14 euro aan de kassa.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.