Het ARTONOV-festival duurde oorspronkelijk twee dagen maar loopt dit jaar al – voor de tiende, feestelijke editie – van 26 september tot en met 13 oktober. ARTONOV, dat is het weghalen van de barrières tussen de kunsten, “total art”, net zoals Art nouveau aan het eind van de 19e eeuw voor totaalkunst stond.
“Grote” en “kleine” kunsten kwamen toen samen: muziek, schilderkunst, architectuur, literatuur, naast zilverwerk, tapijtkunst, mode, glaskunst, enz. De beperkende academische scheiding der disciplines is bij ons sindsdien teruggekeerd, maar elders, bijvoorbeeld in Japan, is er meer ruimte voor interdisciplinariteit.
Het draait dus om ontmoetingsplekken voor kunstenaars zonder barrières, en dat buiten de grenzen van de vaste podia, want ARTONOV gebruikt uitzonderlijke architecturale ruimtes voor haar voorstellingen.
De artistieke rode draad, het vertrekpunt zeg maar, is muziek, een zachte discipline die toelaat om ook precieuze, fragiele plekken tot leven te wekken zonder ze te beschadigen.
ARTONOV was eerder al te vinden in huizen van Horta, Hannon en Cauchie, in het Museum van Kunst en Geschiedenis, in het paviljoen van de menselijke driften, op het Muntplein of op SEE U, de kazerne-site van Elsene. Maar ook Art Deco-parels of het modernisme lenen zich voor de grensoverschrijdende voorstellingen. Dit jaar kan je nieuwsgierig wachten op een alchemistische tekst van Alain Van Kerckhoven, gezongen en gedeclameerd in de Grote Tempel van Les Amis philantropes in de Peterseliestraat. De Egyptisch-geïnspireerde monumentale zaal, die in een sfeer van avondval baadt, gaat voor de eerste keer open voor het publiek. Howard Carter heeft alvast een kaartje gekocht.
Nieuw dit jaar is het Artonov-LAB, in het paviljoen tegenover het Hortamuseum, waar conférences en concerten zullen plaatsvinden – ook eentje in openlucht voor het Hortahuis. Een tentoonstelling van kunst uit Oceanië, met objecten die aan surrealisten (zoals André Breton) toebehoorden, zal de gerenoveerde tentoonstellingsplek sieren.
Nog niet echt overtuigd? Bedenk dan dat ook Isadora Duncan, pionier van de moderne Europese dans, voor het eerst in België zal gepersonifieerd worden op scène.
ARTONOV, Brussel 26 september – 13 oktober