Categorieën
Resto, Café & Uitgaan

Cocktailscene landt in Brussel

Een negroni, een daiquiri, een Moscow Mule of toch maar een Bloody Mary? De nationale en internationale cocktailscene landt zondag in Brussel op de eerste Brussels Bar Show. Onze reporter mocht voorproeven op de perslancering en sprak in een nog leeg industrieel pand met twee organisatoren: communicatie-expert Alice Bown en Head of Sales & Integration Thomas Timmermans. Sommelier en barman Hannes Desmedt gaf bovendien een woordje uitleg aan alle bezoekers.

Wat is dat eigenlijk, een barshow?

Hannes Desmedt: Een barshow is een vakbeurs met focus op cocktails, maar het is veel meer dan dat: het is een platform voor bartenders om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen, nieuwe samenwerkingen aan te gaan, nieuwe trends te ontdekken. Bezoekers kunnen inspirerende talks en leerrijke masterclasses bijwonen die worden gegeven door barmannen, sommeliers en horecaprofessionals. En dan zijn er nog de afterparty’s.

Waarom organiseren jullie dit event?

Alice Bown: We voelden dat er behoefte aan was. In steden als Berlijn, Parijs, Londen, Amsterdam en Athene bestaan barshows al langer. We wilden een kleinschalig netwerkevent voor het hele land op poten zetten, maar de interesse heeft ons overweldigd. Iedereen sprong meteen op de kar. We hebben 40 standen van spiritmerken en de ticketverkoop loopt super goed. We verwachten 1.500 professionals uit binnen- en buitenland. Dit moet uitgroeien tot een jaarlijks event.

Jullie werken met ambassadeurs uit de drie landsdelen: Ran Van Ongevalle van Ran in Brugge, Valentin Norberg van Botanical by Alfonse in Namen en Yen Pham van het Vietnamese restaurant YiChan en de nieuwe speakeasy Dragon in Brussel. Welke plaats neemt Brussel in de cocktailscene in?

Thomas Timmermans: Ik kom zelf uit Antwerpen, maar ik moet toegeven dat Brussel barst van de creativiteit. Er komen voortdurend nieuwe kwaliteitszaken bij. Het is moeilijk om te volgen. Veel blijft ook nog onder de radar. Vlaanderen heeft eveneens gerenommeerde cocktailbars, Wallonië loopt in vergelijking nog wat achter.

Yen Pham is een van de grote Brusselse namen. Dragon is exclusief omdat de zaak maar zes gasten tegelijk ontvangt, die bovendien met een plaktattoo moeten bewijzen dat ze al een andere geselecteerde bar bezocht hebben. Volgens de omakase-beleving creëert de bartender een gepersonaliseerde cocktail op basis van de voorkeuren van de klant.

België wordt internationaal vaak over het hoofd gezien, omdat we een klein land zijn en bescheiden aan de weg timmeren. We hebben ook geen gastronomische wereldstad. Sterrenrestaurants bevinden zich hier vaak in een landelijkere omgeving. Denk aan Hof van Cleve.

Zie je opvallende trends in de coctailwereld?

Thomas Timmermans: Alcoholvrije cocktails winnen sterk terrein. De kwaliteit van alcoholvrije spirits stijgt en het aanbod groeit, ook van Belgische merken. Highballs zijn populair, ook bij bartenders na de service. Ze drinken graag grotere glazen, met als basis sterke drank, maar aangevuld met een verfrissende non-alcoholische mixer. Een gin-tonic of Moscow Mule is ook gewoon sneller klaar.

Vanwaar de keuze voor Silo in Neder-Over-Heembeek of all places?

Alice Bown: Silo heeft zijn geschiedenis mee: het is een voormalige brouwerij en mouterij. Het is vandaag een unieke evenementenlocatie met oog voor duurzaamheid, met 16 verschillende ruimtes, waaronder een dakterras van 750 m2.

Thomas Timmermans: We hadden ook voor Tour & Taxis kunnen kiezen, maar dit is een verrassendere locatie, langs het kanaal van Willebroek, ten noorden van Brussel. Een prachtig industrieel kader, met een mix van baksteen, beton en staal. We waren meteen verkocht. Door de ligging boven Brussel hopen we ook meer Vlamingen te lokken.

Tot slot: geraakt iedereen veilig thuis na een avondje cocktails drinken?

Thomas Timmermans: Zoals gezegd, bieden we voldoende alcoholvrije alternatieven aan. We serveren, naast drank, trouwens ook gerechten van keukens uit verschillende continenten. Bij Dierendonck kun je vlees van de barbecue proeven, maar er zijn ook zeker vegetarische opties. We stimuleren het principe van ‘Don’t Drink and Drive’. De site is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer: tram 10 zorgt voor een rechtstreekse verbinding met Noordstation, het stadscentrum en het zuiden van het gewest. We werken ook samen met Uber en leggen zelf pendelbussen in.

De eerste Brussels Bar Show vindt plaats op zondag 30 maart en maandag 31 maart, van 10 uur tot 19 uur, in Silo (Meudonstraat 54, 1120 Brussel). Een ticket kost 39,50 euro, inclusief drankjes. Parking: 15 euro. Info & tickets: brusselsbarshow.com

Share

Door Tom Van Bogaert

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.