Categorieën
Shopping

SPIRILAND

SPIRILAND
Mijn favoriete winkel van ‘t moment ligt enigszins verscholen in de busbaan achter de Philipstoren in het hartje van de stad (Lakensestraat). Volgens de man achter de toonbank –die absoluut niet vies van zijn eigen koopwaar schijnt te zijn, zo laat de vermoeide blik vermoeden – bestaat deze cash & carry sinds februari dit jaar.

In deze tijden van cherry-pops en bacardi-breezers, hou ik bij wijlen nog wel eens van ’n stevige, niet aangelengde borrel. De essentie van de Schotse hoogvlaktes, de geest van toscaanse heuvels, het ferment van franse wijngaarden, het concentraat der russische graanvlaktes, alchemisch brouwsels op basis van caraïbische rietsuiker, kwintessens van hollands koren, …:

Ik zie ze graag gebotteld en van ronkende etiketten voorzien prijken in mijn tabernakel van geestrijke vochten, een meubel dat enkel bij zeer markante momenten ontsloten wordt. En bij gebrek daaraan , bieden de kalenderheiligen altijd soelaas . Zo heb ik me vanavond voorgenomen d.m.v. een aardig armagnac-je het feest van de heilige Adauctus (rond 312) , martelaar, enige luister bij te zetten.

SPIRILAND verkoopt naast “digestieve” vochten ook ander door alcohol begeesterde dranken en bevoorraden naar eigen zeggen nogal wat restaurants en café’s in het centrum. De prijzen lijken me heel schappelijk (maar mijn eega weet dat ik sinds de invoering van de euro op dat vlak totaal niet te vertrouwen ben) en de keuze mag er zijn. Een serie grappa’s op basis van druiventypes, een voortreffelijke selectie single malts, en een paar mij onbekende vieille prunes, … een kleine greep uit het enorme aanbod.

Klein, klein minpuntje –maar dan zeer persoonlijk- is dat de amaro’s (enisgzins bittersmakend digestief uit Italië) hier enkel door de zoetste onder hen (de Averno) vertegenwoordigd wordt.

En qua interieur : de colruyts in de jaren zeventig zagen er stukken gezelliger uit…

Share

Door Wouter Vangelwe

Immigrant uit het het westen des lands. Bon Belge sinds zijn huwelijk met Waalse madam en het voortbrengen van tweetalige bengels.