De overheid heeft volop voor de flitspaal gekozen om voor extra inkomsten te zorgen. Dat gecombineerd met bvb 50 km/u beperkingen op een 4-vaksbaan met een dikke berm tussen de 2 richtingen (Tentoonstellingslaan / Ganshoren – Wemmel bvb) is een gegarandeerde stroom van cash. Meer dan 20 km/u boven de limiet: een boete vanaf 150 euro. Een moderne onbemande camera betaalt zichzelf terug in een paar dagen. Maar helaas is het innings-apparaat niet even modern.
Hoe betaal je een boete van 150 euro? Uiteraard niet met Visa/Mastercard, de politie wil geen percentage van zijn omzet afstaan. Overschrijving? Dat lijkt logisch in deze moderne tijden, maar neen. Je betaalt dat met ‘boetezegels’. Deze uitvinding stamt uit de tijd van het perkament en de zegelringen, en vereist dat u bij De Post boetezegels gaat kopen, die kleeft op een papier, dat papier dan tekent, in 2 knipt en de helft opstuurt naar de politie. Dus als uw kind op school leert knippen en plakken, u weet nu waarom.
Maar nu komt het, hoe betaalt je die 150 euro in het postkantoor? Geen Visa, ok, maar wel Bancontact, toch? Een mens loopt de dag van vandaag toch niet meer met 200 euro op zak? Helaas: er is in Brussel 1 (één) postkantoor met Bancontact, namelijk het nieuw in de Anspachlaan. Al de andere aanvaarden slechts Proton en cash. De C-Zam terminals staan er, maar ze doen enkel Proton. Pikant detail: je kan bij De Post een Postomat-Plus kaart bestellen. Dat is eigenlijk een Bancontact/Proton/Maestro kaart. Die is dus waardeloos in de meeste postkantoren. Ik dacht te controleren in hun lijst van Postkantoren of dit enkel het geval is in onze hoofdstad, maar de pagina is kapot.