Categorieën
Wonen in Brussel

Peuplade… iets voor ons/jullie?

A quoi ressemblerait le monde si, dans chaque quartier, les habitants prenaient en main le destin du petit morceau de planète sur lequel ils vivent ensemble ?s’ils s’efforçaient d’inventer une vie sociale libre, ouverte et responsable ?

Nu of nooit…
Want ik loop al ’n tijdje rond met het idee een postje te plegen over een website die in Parijs (sinds kort ook te Grenoble) heel wat succes kent en eigenlijk in de lijn ligt van wat een straatblog doet maar een stapje verder gaat.

Op PEUPLADE probeert men op wijkniveau een internet-community te realiseren. Eentje die eveneens een voedingsbodem vindt in real life. Zo kunnen mensen van eenzelfde wijk zich inschrijven en aanduiden wat hun hobbies, kundes en kennissen zijn en tot wat ze voor hun medemens bereid zijn te doen. Tot daar de gewone community-site maar ze gaan een stapje verder : inherent aan de goede werking peuplade.fr is het organiseren van wat ze “Apèros” heten : de Peuplade-leden van eenzelfde wijk ( definitie van wijk wordt door de leden zelf gedefinieerd en kan gaan van één huis tot een Paris XVe) gaan na de werkuren op één welbepaald café en praten daar wat bij. De site heeft in dat verband heel wat tips van waar en hoe ( bv. zorg zeker dat er onvoldoende of geen stoelen aanwezig zijn en dat de ruimte eigenlijk te klein is voor het aantal uitgenodigden : ben je wel verplicht met een ander te communiceren…). Het project wordt (gedeeltelijk?) gefinancierd door door de wijkhandelaars die hun ads op de site kunnen zetten en dus zeer direct tot hun doelpubliek kunnen richten.

Dat dit project niet onopgemerkt is gebleken mag blijken uit het feit dat “Click” een progamma van één de BBC’s , dat ook op BBC World te bezichtigen is, er een heel item aan besteedde (wie “Click” niet kent : ik steek er altijd wel iets op (gisteren nog hadden ze het over het project van Peter Gabriel dat We7 heet : mensen die van al eens iets muzikaals downloaden -en deze site niet kennen- moeten daar eens een kijkje nemen).

Een citaatje uit “Qui sommes nous?” van Peuplade :

Le site Paris Peuplade est administré et développé depuis novembre 2005 par la SARL ” Les Ingénieurs Sociaux “, une entreprise engagée qui conçoit et développe des outils destinés à offrir aux gens et aux entreprises les moyens de donner aux rapports interpersonnels, à la société et à l’économie un visage humain.

Ce site est l’héritage d’une expérience débutée sous forme associative en 2003 dans le quartier des Epinettes (17e) grâce au soutien de la Fondation RATP pour la Citoyenneté, de la fondation Veolia pour l’Environnement et de la Mairie du XVII° arrondissement. Le succès de cette initiative a donné envie à ses fondateurs de l’étendre à tout Paris sous une forme nouvelle.

Maar zoiets in Brussel…? Eigenlijk kun je vanuit Peuplade nu al hetzelfde doen alhier maar ik vrees dat we dan al vlug tegen het taalprobleem zullen aanlopen. Ik dacht er eigenlijk aan toen ik de merkte hoeveel -al dan niet toekomstige- Schaarbekenaren reageerden op de post : “en waar woon jij?“. Ze wonen begot op ’n halve boogscheut van bij mij vandaan en ik ken ze van haar noch pluimen. Bovendien leek iedereen het gebrek aan een gezellige kroeg in Schaarbeek te betreuren (wellicht om dezelfde reden). Het overzetten van dit Parijse iniatief naar een Brusselse contekst zou aan beide euvels kunnen verhelpen…
(Vangelwe is intussen wel al ingeschreven op Peuplade maar ik voel me ’n beetje eenzaam)

Share

Door Wouter Vangelwe

Immigrant uit het het westen des lands. Bon Belge sinds zijn huwelijk met Waalse madam en het voortbrengen van tweetalige bengels.