Categorieën
People & Lifestyle Podium Resto, Café & Uitgaan Video

Gender in de cinemablender

Pink Screens
Pink Screens

Dit mag niet ontbreken op de kalender van elke rechtgeaarde cinemafanaat. En ook niet op die van wie met gender of alternatieve seksualiteit begaan is: volgende week donderdag 23/10 start het Pink Screens Festival en het loopt tot en met 1/11 in Cinéma Nova.

De equippe achter het festival, Genres d’à côté, is grotendeels Franstalig (mezelf en enkele andere uitzonderingen niet te na genomen), maar doet zijn uiterste best om ook Nederlandstaligen te pleasen: er werkt een hele vertaal- en ondertitelploeg achter de schermen mee (ha, nog meer Vlamingen). Ik moet zeggen dat ik sta te kijken van al het geweld dat allemaal vrijwillig meedoet.

Wat kan je verwachten op dit festival? Tien dagen vol pure queer energy, kwaliteitsvolle filmpremières, de exclusieve kans geëngageerde werken te genieten, jonge cineasten wiens kortfilms gepresenteerd worden,…

Diverse documentaires maar ook fictiefilms plaatsen vraagtekens bij thema’s als verbanning, geslachtsverandering, seksualiteitsbeleving op het kruispunt tussen islam en christendom, en de paradoxen van transgenders in China. De cineasten Angelina Maccarone, Isaac Julien, Tilda Swinton en Joachim Lafosse bieden hun nieuwste werken aan. Wat kortfilms betreft komen Scandinavische kortfilms aan bod, net als de immer duivelse reeks “trans, potten, flikkers in ’t kort!”.

’s Avonds wordt het café van Cinéma Nova omgetoverd tot het gezellige holebicafé dat we in Brussel zo missen. En verder zijn er nog een gueulante (discussieavond), fuiven, een expo, en niet te vergeten de Pink Night, het grote afsluitingsfeest van het festival, dit jaar in de Recyclart.

Alle info op http://www.pinkscreens.org. Hier nog de trailer.

Share

Door Tineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,...
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.