Categorieën
Duurzaamheid Mobiliteit

Fietspunt Brussel Centraal

Unizo mag dan niet helemaal gelukkig zijn met de groei van de fietspunten, het punt aan Brussel Centraal is een absolute aanrader voor fietsers.

Het Fietspunt zit wat verscholen rechts aan de nieuwe ingang Madeleine (aan het parkje bij de Madeleinestraat). De bediening is vlot, vriendelijk en de geranten spreken Nederlands of doen er in elk geval hun best voor. Het punt aan Centraal wordt uitgebaat door Cyclo, net als dat aan het Noordstation. Hun vaste stek is trouwens in de Vlaamsesteenweg.

Je kan hier geen fietsen kopen, maar wel laten herstellen en ook huren (stadsfietsen, later vouwfietsen). Wat Cyclo en de Fietspunten anders maakt dan fietswinkels is hun doel om het fietsen in Brussel te stimuleren. Hergebruik en recyclage krijgen voorrang op winst. Bovendien gaat het om tewerkstellingsinitiatieven.

Zo kom ik niet met een nieuw zadel thuis, maar met een extra vijs erin – terwijl een andere fietsenmaker in Brussel dat zadel meteen wilde vervangen. Ook zijn de reflectoren op mijn wielen van allerlei groottes en kleuren – want tweedehands. De prijzen zijn navenant laag.

Ik word altijd snel (soms meteen) bediend in dit Fietspunt. Er zijn bijna geen wachttijden. Ofwel is het nog niet ontdekt door de pendelende of Brusselse fietsers. Maar wat ook kan is dat hier niet veel fietsers voorbij komen. Ik moet toegeven: ook ik passeer hier niet veel met de fiets (kasseien! toeristen!), al woon ik vlakbij en fiets ik enkele straten verder bijna dagelijks de Kunstberg op.

Met het risico dat mijn wachttijd zal stijgen, zeg ik dus: allen daarheen! Open elke weekdag van 11 tot 18u30 (vanaf september 09 open van 7u tot 19u).

Share

Door Tineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,...
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.