Categorieën
Duurzaamheid

Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?

Brussel en z’n afval het blijft een apart verhaal. Toen Tom Pintens hier een paar weken geleden een open brief lanceerde leek er op het eerste zicht niemand van wakker te liggen. Een zoveelste klaag en zaag brief? Veel mensen herkenden zich echter wel in zijn verhaal en het schrijven bleek heel wat Brusselaars te beroeren. Kort na het publiceren had de bijhorende Facebookgroep al snel honderden leden. De vele fotobijdrages deden de wenkbrauwen fronsen, ook bij de vrienden van de pers. Een klein mediastormpje ontstond zowaar en bijgevolg piekte het ledenaantal nog harder. Het was daarnaast verbazend om zien hoe de media het verhaal gretig overnamen. De bedenking hierbij maken dat de media haast dankbaar waren dat ze iets negatiefs over Brussel konden brengen zou wat te zwartgallig zijn, maar een drift naar sensatie leek af en toe de kop op te steken.
Ik vraag me trouwens af welk beeld de gemiddelde Vlaamse kijker nu over Brussel moet hebben. In elk geval staat het vast dat heel het vuilnisprobleem weegt op een stad als Brussel. Niet enkel lijdt haar imago schade, maar de mentaliteit onder de Brusselaars wijzigt in de negatieve richting. Ik betrap me er zelf vaak op dat ik meer en meer wen aan de hopen rommel en sluikstort. Is gewenning misschien het ideale lapmiddel om frustraties uit de weg te gaan? Ach, géén idee. En eigenlijk moeten we het vuilnis niet verwijten dat het er ligt, maar veel eerder de mens die het er komt storten. Ik vraag me af wie zich daar nu mee bezig houdt. Beeld je in dat je ’s nachts om 4 uur opstaat om samen met een kameraad een oude kast/frigo/whatever te gaan dumpen. Een mens moet eigenlijk al behoorlijk fanatiek zijn om zich daar mee bezig te houden. Een zeker respect hiervoor!

En vandaag is het cynisch genoeg “Dag van de Netheid” in Brussel. Op de site van Stad Brussel wordt dit evenement als volgt omschreven: “Tijdens één dag in de lente roept de Stad Brussel de inwoners op om aandacht te hebben voor de netheid in hun straten. Die ‘Dag van de Netheid’ moet van Brussel een blinkende stad maken.” Zoals iedereen weet trekt Brussel al enkele jaren de kaart van sensibilisering… Werkt dit? Nee. Straks maak ik een kleine tour door mijn wijk en ben er haast zeker van dat de straten er niet spik en span zullen bij liggen. Het enige wat ik voorlopig kan doen is mensen zoals Tom aanmoedigen: Tommeke Tommeke ga ervoor!

Share