Categorieën
dixit

Dixit: allei veroit achteroit!

De week van het Brussels zit erop, maar niet getreurd! We gaan gewoon door op het elan en presenteren exclusief de belevenissen van een Brusselse brandweerman in het dialect. Welke Boomse volkszanger zong dit vrolijke lied?

‘kzaain de pompier van Brussel Zoid
Ik kom en ’kzien en ’kspoit.
Allei veroit achteroit
Azzek floit
Aie aie

Gonk in congé
Dan trek eroit
En ik paas ni op m’n spoit
Allei veroit achteroit!

‘kgoen ni allein oep Brussel Zoid
Mor trek er dikkels oit
Allei veroit achteroit!

Ik goan op zwier nor de Nor
Drink liters export
En as ek soeves toeis kom
Dan zaain ik presque mor

Het lied is van Bobbejaan Schoepen, de legendarische zanger, muzikant en pretparkuitbater uit Boom, die vorig jaar overleed. De tekst is van Louis Baret. Bobbejaan Schoepen geldt als de pionier van de country- en westernmuziek in België. Songs van hem, zoals De lichtjes van de Schelde, ‘Café zonder bier’, en ‘Ik heb eerbied voor jouw grijze haren’ staan in het collectieve geheugen gegrift. In 2008 verraste hij nog met een duet met Geike Arnaert: Le temps des cérises. Zijn moeder was naar verluidt een rasechte Brusselse. Jacques Brel debuteerde in 1955 in de Ancienne Belgique in het voorprogramma van Bobbejaan Schoepen.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.