Categorieën
Duurzaamheid Mobiliteit Wonen in Brussel

Zondag = picknickdag

Het KMI voorspelt voor zondagmiddag droog weer en een redelijke temperatuur van 17°C. De geplande acties van Picnic The Streets kunnen dus doorgaan. Lokale bewonersgroepen uit Elsene en Molenbeek organiseren, in navolging van de protestpicknick op het Beursplein, nu zondag hun eigen picknickacties.

Pic Nic Parc de Ninove

Wie regelmatig de Ninoofsepoort oversteekt, weet maar al te goed dat dit een troosteloze en gevaarlijke kakofonie is van auto’s, vervallen huizen, auto’s, lege hangaars, auto’s, een vergeten lap braak grond, vrachtwagens, stort en nog auto’s.

Voor één keer wordt de Ninoofsepoort omgetoverd tot een plekje waar het aangenaam vertoeven is. Bloemen schilderen op een aftandse muur, boomklimmen, voetballen, een straatconcert van Café Marché meepikken: het kan allemaal op zondagmiddag. Er is ook een workshop ‘zaadbommen’ en enkele graffitikunstenaars hebben ambitieuze plannen.

Wie weet, werkt dit inspirerend voor de beleidsmakers, die al veel te lang getreuzeld hebben met de inrichting van deze strategische oppervlakte.

Pic NiXelles

Met de actie op het Fernand Cocqplein (Elsene) wil de buurtgroep de conservatieve houding van de gemeente Elsene wat betreft mobiliteit en openbare ruimte aan de kaak stellen. Of je nu voetganger, fietser, automobilist of busgebruiker bent: zonder ergernissen geraak je niet van de Naamsepoort tot het Flagey. Of het moet ergens in de nachtelijke uren zijn.  Picnic The Streets wil zondag aantonen dat het ook anders kan: er wordt minivoetbal gespeeld en een dj zal het geheel opluisteren met rustige muziek . “Omdat de publieke ruimte in Elsene meer gezelligheid verdient”, zo luidt het.

Beide protestpicknicks vinden op hetzelfde tijdstip plaats: zondag om 12u. Geen reden dus om je zondagmiddag te vervelen.

Facebookpagina’s (ook toegankelijk voor mensen zonder Facebook-account):
Pic Nic Parc de Ninove
Pic NiXelles

Share