Categorieën
Brussel Actua Wonen in Brussel

Het nieuwe Brussel… vier jaar later!

Vier jaar geleden stond de pers bol van aangekondigde veelbelovende stadsprojecten, soms lijkt het erop dat er elke dag bijkomen. Het zag ernaar uit of Brussel weldra omgetoverd zou worden in één gigantische bouwwerf. En toch gaat het niet overal even vlot, soms gebeurt er gewoon niets. Tijd dus om het oude artikeltje van 4 jaar geleden terug van onder het stof te halen en even zien hoe ambitieus dit alles was.

Brussel vier jaar later:

Kleine Ring West

© NC

In 2010 schreven we: Sinds vorige week is de tweede fase gestart om het ringtraject langs het kanaal tussen de Ninoofsepoort en Sainctelette te vernieuwen. Foto © NC.

In 2012 schreven we: Een veelbelovend project. Helaas blijkt het ook een project te zijn geworden met erg veel vertraging. Foute constructieberekeningen zorgden ervoor dat er opnieuw bouwvergunningen nodig waren. En zoals iedereen intussen weet loopt de Brusselse administratie erg mak en bijgevolg mogen we een extra jaar filerijden richting Sainctelette. Velen stellen zich ondertussen ook vragen bij de allesbehalve transparante aanpak van bouwheer Beliris.

2014: Nog steeds veelbelovend of eerder ‘belovend’ want zoveel jaren na datum is het project niet volledig afgewerkt. De geplande brug ter hoogte van de Locquenghienstraat komt er maar bouwaanvragen en goedkeuringen laten op zich wachten. Waarom alles zo lang duurt is een raadsel.
De wandel- en fietspromenade is er onderbroken. Benieuwd of de afwerking er nog zal komen voor de verkiezingen?

Ninoofsepoort

© bureau BUUR
In 2010 schreven we: Wat momenteel nog een desolate plek is bezaaid met stadskankers moet straks een groene oase worden. Oorspronkelijk stond er een kantoorgebouw gepland, maar de crisis op de kantorenmarkt heeft de eigenaar doen afhaken. In plaats daarvan zou er een park komen met aangrenzend twee woontorens van 30 & 17 verdiepingen, goed voor 300 appartementen. Ondanks het groene karakter van het gehele  project rijst er uit de buurt toch protest tegen de veel te hoge bewoningsdichtheid… benieuwd hoe het zal evolueren. Foto © bureau BUUR

In 2012 schreven we: De Ninoofsepoort is anno 2012 nog steeds een desolate plek. De aangekondigde dynamiek die nieuwe stadsproject moest creëren voor de gehele kanaalzone is uitgebleven. Het dossier ligt waarschijnlijk ergens stof te vergaren op één of ander bureau. Voorlopig blijft het nog een lange tijd wachten op de groene oase met kantoor -en woonfaciliteiten. Een gemiste kans.

2014: Hoop doet leven, maar soms heeft die de neiging om in frustratie over te slaan. De Ninoofsepoort blijft een gigantische non-space. Het dossier ligt nog altijd stof te vergaren. Er zijn plannen, veel plannen: een park, een museum, een kantoor, een woontoren, twee woontorens,… of een melange van dit alles? Who knows? Tijd dat de Brusselse regering eindelijk een keuze maakt en er ook een planning aan koppelt.

© BOB361 © BOB361
In 2010 schreven we: Ook aan de overkant van het kanaal zitten ze niet stil. De voormalige BelleVue brouwerij krijgt een herbestemming als hotel en opleidingscentrum. De plannen zijn alvast veelbelovend. Trouwens, de architecten, BOB361, die de linkerzijvleugel onder handen nemen vielen onlangs nog in de prijzen. Op Batibouw kregen ze de Belgian Building Award (BBA) voor het project P.NT2 gelegen aan de Poincarélaan. Foto’s © BOB361

In 2012 schreven we: Gelukkig is er nog de privé. De renovatie van de Belle-Vue-site is een toonvoorbeeld hoe het wel kan gaan. De werken vorderen goed. Met veel respect hebben de architecten hedendaagse accenten weten te combineren met erfgoed. Ook het linkergedeelte waar Stad Molenbeek eigenaar van is verloopt alles erg vlot. Benieuwd naar het eindresultaat.

2014: Het eindresultaat is er bijna, de renovatie is geslaagd. Aan de rechterzijde heeft hotelketen Meininger een low-budgethotel met leuke bar geopend. Recensies zijn uitermate positief. De aanblik voelt helemaal anders aan. De impuls is er alvast want het aanpalende park heeft een volledige make-over gekregen, nu nog de overkant!

 


Zuidstation

© Euro Immo Star
In 2010 schreven we: Plannen zijn er om het Zuidstation een volledige make-over te geven. Dit zijn de eerste en voorlopige plannen. Een gedurfde aanpak van de befaamde Franse architectJean Nouvel. Het hele project staat nog in z’n kinderschoenen en kreeg al het verwijt dat de procedure niet transparant genoeg verloopt. Foto © Euro Immo Star.

In 2012 schreven we: Met veel tamtam werd in 2010 sterarchitect Jean Nouvel naar voren geschoven om het Zuidstation te verbouwen. Vooral de constructie in de V-vorm was erg gedurfd en vernieuwend. Na wat commotie in de pers is het erg stil geworden rond dit project. Hoe ver het nu eigenlijk echt staat met dit project is moeilijk te zeggen. Vorige week verscheen dit artikel, blijkbaar zal men dus eerst inzetten op de renovatie van bestaande ruimten rondom het station dan eerder het station zelf. Het Jean Nouvel verhaal zal waarschijnlijk een zoveelste ballonetje zijn dat ze hebben laten opgaan in Brussel.

2014: Het project van sterarchitect Jean Nouvel is nagenoeg dood. Intussen hebben de betonboeren in Cannes op de vastgoedbeurs Mipim een nieuw plan uit de doeken gedaan: veel groen, maar vooral erg veel extra vierkante meters kantoorruimte. Of dit het gene is waarop de buurt wacht weet ik niet. Het plan van Nouvel was creatief en inspirerend, wat we nu in de pers te zien krijgen is dit niet. Louter opsmuk zonder veel ambitie. Hopelijk kan er nog bijgestuurd worden of opgenomen worden in een totaalaanpak. Benieuwd hoe lang het nog zal aanslepen. Misschien komt er over een jaar weer een ander plan…


RAC

© SAQ - Jaspers, Eyers & Partners - Archi 2000 © SAQ - Jaspers, Eyers & Partners - Archi 2000
In 2010 schreven we: Nu de financiëntoren vernieuwd is zijn de plannen voor de rest van de site bekend gemaakt. Het ontwerp oogt spectaculair en is van de hand van architectenbureau Jaspers, Eyers & Partners, in samenwerking met Archi 2000 en -jawel- Arne Quinze. Voorheen had de site enkel een kantoorfunctie, daar komt verandering in: naast de kantoorruimte is er plaats voorzien voor 500 woningen, 9.000 vierkante meter winkelruimte, een crèche, een sportzaal en een restaurant. Foto’s © SAQ – Jaspers, Eyers & Partners – Archi 2000

In 2012 schreven we: Wat een prestigeproject moest worden voor Brussel is uitgedraaid op een blaam voor het Brusselse imago. Arne Quinze heeft zich ondertussen teruggetrokken en Stad Brussel en het Gewest verkozen tegenwerking boven samenwerking. Gevolg: op vrij korte tijd is de site een stadskanker geworden en sleurt stilletjes de gehele wijk rondom met zich mee. Of de woontorens er komen weet intussen niemand. Het lijkt bijna een sport te worden in Brussel om terug te komen op gemaakte afspraken en plannen.

2014: we staan niet veel verder dan in 2012. De neuzen wijzen blijkbaar nog altijd in verschillende richtingen. Het lijkt erop dat het een compromis tegen wil en dank is geworden. De kantoren die er komen zijn gereserveerd voor de federale politie. Huurders uit de privé-sector zijn er (nog) niet. In 2015 zouden de eerste appartementen er komen. Eén positief puntje: de Pechèretuin die aannemers tijdens de omvorming bruut hebben afgebroken zal in 2014 heraangelegd worden. Benieuwd!


Rogierplein

© Mobiel Brussel
In 2010 schreven we: Een project waar er al wat rond de doen is geweest. Er was zelfs even sprake dat alles, wegens geldgebrek, terug naar af ging gaan, maar met wat creatief denken is er uiteindelijk een oplossing gevonden. De luifel met een diameter van 60 meter zal het Rogierplein en de aangrenzende ringlaan een nieuwe allure geven. De luifel staat ook in verbinding met het onderliggende metrostation en zal onder andere natuurlijk licht binnenbrengen. Misschien een beetje blingbling-architectuur, maar ergens heeft Brussel -in mijn persoonlijk mening- daar wel recht op… zeker als het van de hand is van Xaveer De Geyter Architects (XDGA). Foto © Mobiel Brussel

In 2012 schreven we : Dit project had alreeds een hoog Story-gehalte. De start kende veel animo. Gelukkig zijn ze na 2010 toch beginnen graven op het Rogierplein. Een meters diepte put is momenteel de attractie. Normaal gezien zou de luifel volgend jaar het plein moeten overkoepelen, maar intussen heeft het Sheraton-hotel te kennen gegeven dat ze graag de oude ondergrondse feestzaal van Stad Brussel zouden overkopen om deze commercieel uit te baten. Enig pijnpuntje hierbij is dat er een tunnel moet komen tussen het hotel en de feestzaal. Of deze extra werken de renovatiewerken van het Rogierplein zullen vertragen is de vraag.

2014: Xaveer De Geyter heeft er waarschijnlijk een maagzweer aan overgehouden, maar hij heeft doorgezet. Met kostenbesparende materiaalkeuzes heeft hij kunnen beletten dat zijn ontwerp werd afgevoerd wegens te duur. De luifel die er in 2013 of eigenlijk zelfs vroeger had moeten komen is er nog steeds niet. Het blijft nog even afwachten. Intussen zijn aannemers druk in de weer om de autoboulevard om te vormen tot een plein.

 

Conclusie: tja, het heeft weinig zin zich louter negatief uit te laten want Brussel heeft ambitie, er zijn nieuwe projecten gestart, er is een bouwmeester gekomen. De signalen vanuit de Brusselse onderbuik maken duidelijk dat er veel goesting is, maar vaak komen plannen terecht in het kluwen van administraties, politieke belangen en het winstbejag van bepaalde bouwpromotoren. En eerlijk gezegd, het Brussels Gewest en zijn 19 deelgemeenten hebben vaak niet de centen zoals andere kleine grootsteden. Dus vaak worden projecten en concepten om financiële redenen getemperd. Het zijn dan ook eerder privé-initiatieven die voor ambitie zorgen. Soms architecturaal geslaagd, maar vaak ook iets minder. Denk maar aan de Up-Site.  Maar zolang de goesting er is kan er wel nog iets gebeuren. Afspraak over twee jaar voor een nieuwe round-up?

 

 

 

 

Share