Categorieën
Duurzaamheid Resto, Café & Uitgaan

Voedselverspilling is geen aprilgrap

Feeding the 5000 komt naar Brussel. Het initiatief van activist Tristram Stuart wil 5.000 mensen een heerlijke maaltijd geven met eten dat anders in de vuilnisbak zou zijn beland. De actie vraagt aandacht voor de omvang van voedselverspilling in België, de EU en wereldwijd. Zowel particulieren, bedrijven als de overheid kunnen hun steentje bijdragen om voedselverlies te vermijden. Die verspilling is ethisch bedenkelijk en nefast voor het milieu. Denk maar aan het gebruik van water, grond en grondstoffen voor de productie van voedsel. Voedselverlies voorkomen, kan ook sociale doelen dienen, zoals bij de samenwerking met voedselbanken in de strijd tegen honger.

Daarom organiseert de Engelse vzw Feeding the 5000, samen met lokale partners als 11.11.11, Oxfam en de Vlaamse minister van Armoedebestrijding, een gratis feest met voedsel dat bereid is met verse producten van topkwaliteit die anders zouden zijn verspild. Denk maar aan groenten en fruit die door landbouwers, supermarkten of de consument weggegooid worden omdat ze niet beantwoorden aan cosmetische principes: te kort, te lang, te rijp, licht beschadigd, vlekjes op de schil.

Feeding the 5000 heeft al plaatsgevonden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Nederland, Kenia en de Verenigde Staten en nu dus in Brussel, dicht bij de Europese instellingen. Het evenement vindt plaats op dinsdag 1 april, van 12 u tot 16 u, op de Grasmarkt. Je kunt je komst alvast aankondigen op de Facebook-eventpagina. Of je kunt als vrijwiller meehelpen en daarvoor een formulier invullen.

Tristram Stuart, auteur van Waste. Uncovering the global food scandal en initiatiefnemer van Feeding the 5000, was in november 2013 te gast op het Grote Voedseldebat, dat 11.11.11 in Brussel organiseerde. BrusselBlogt was erbij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.