Of ik een regendansje te berde kon brengen? Want het is nodig.
Met deze vraag werd ik binnengeleid op het terrein van La Ferme du Chant des Cailles. La Ferme de quoi? Een moeilijk bekkende naam voor iets wat in het Nederlands simpelweg “Boerderij Kwartelzang” zou heten.
De boerderij is het resultaat van een participatief landbouwproject in de wijk Logis Floréal in Watermaal-Bosvoorde.
Op het veld langs de Kwartellaan teelde de familie Stordeur tot in 2010 akkerbouwgewassen, voornamelijk granen. Daarna kwam het perceel een paar jaar braak te liggen, totdat buurtbewoonster Magdalena Swienarska het initiatief nam om samen met de vzw les Débuts des Haricots een project op poten te zetten.
Het perceel van 2,4 hectare is ingedeeld in vier delen voor de vier verschillende activiteiten.
Het bekendste project is de schapenhoeve. Om de lammetjes van het nodige groen te voorzien, is een deel van het veld omgezet tot weide. Dankzij growfunding kon voldoende geld ingezameld worden voor een kaasmakerij, die sinds een paar weken schapenmelk omtovert tot lekkere schapenkaasjes. Op zondagnamiddag kan je ze aankopen op het veld in de Kwartellaan.
Een ander deel van het veld wordt ingenomen door tuinbouw. De volledige groenteoogst wordt via SAGAL (Solidaire Aankoopgroep voor Artisanale Landbouw) verkocht. Een derde deelproject omvat de teelt van aromatische, culinaire en geneeskrachtige kruiden. Tot slot wordt ook een deel van het perceel ingenomen door een mozaïek van kleine moestuintjes voor de buurtbewoners.
Of het project winstgevend kan zijn, zal de tijd moeten uitwijzen. Afzet vormt alleszins geen probleem: er zijn genoeg buurtbewoners die graag de groenten en kaas van de kwartelzangboerderij willen kopen.
Wie in het drukke stadsleven soms hunkert naar een streepje platteland, kan dus op een zondagnamiddag afzakken naar Watermaal-Bosvoorde en daar de “made in Brussels” schapenkaas kopen.
Heerlijk, sympathiek en milieuvriendelijk. Vergeet alvast niet om jouw eigen tupperwarepotje mee te brengen. Ik bleek de enige te zijn die verpakkingsgewijs met lege handen toekwam. Maar wegens de zonnebrand viel het schaamrood in mijn gezicht gelukkig niet zo op.