Categorieën
Resto, Café & Uitgaan

Vallende sterren in Tour & Taxis

Wie zijn diepste wens dringend vervuld wil zien, moet vrijdagnacht zeker en vast naar de Brusselse hemel staren. Er worden dan namelijk tot 75 vallende sterren per uur voorspeld. Wil je je nachtrust er echter niet voor laten, dan kan je de komende dagen op het terrein van Tour en Taxis naar de sterren kijken. Culinaire sterren welteverstaan. Je kan er dus zelfs van proeven! Culinaria heeft tot zondag zijn tenten in het voormalige goederenstation opgeslagen. Ann De Daele nam gisteren de proef op de som.

Op zich vind ik culinaire festivals een bizar gegeven. Een culinair feest beleef je immers niet enkel op basis van wat in je mond belandt. Proeven doe je met meer dan je smaakpapillen alleen, het is een totaalervaring. Wat je smaakt, wordt evenzeer bepaald door wat je ziet, hoort en ruikt. Ook je humeur en het gezelschap waarin je je bevindt, zijn doorslaggevend voor je oordeel.

Met gezonde scepsis begaf ik mij dus naar Tour en Taxis. Nieuwsgierig hoe de organisatoren de degustatie van sterrengerechten zouden inkaderen, wandelde ik een sfeervolle hangar binnen, voor de gelegenheid in een prachtig kleedje gestoken. De vele kaarsen, gezellig afdruipend in lege water- of wijnflessen, zorgden voor intimiteit.

Naast gevestigde waarden zoals Yves Mattagne en Bart De Pooter beloven nieuwe sterrenchefs en jonge beloftevolle chef-koks de bezoekers te verwennen. Zo kan je originele creaties proeven van Stefan Jakobs van Va Doux Vent in Ukkel en Broes Tavernier van ‘t Vijfde Seizoen in Aalter. Deze en vele andere chefs zetten samen elke dag twee verschillende menu’s op de kaart. De fijnproever in ons kiest een vijftal gerechtjes uit met twee dessertcreaties en – voor wie wenst –  Zwitserse kaas erbovenop. San Pelligrinowater is er à volonté en een glaasje wijn begeleidt elke gerechtje aangepast.

Dankzij de menukeuze is er voor elk wat wils. Al mag je dan geen vegetariër zijn. Beide menu’s bestaan namelijk louter uit vis- en vleesgerechten. Ik proefde o.a. een (wat flauw) hapje van verschillende granen met mierikswortel en octopus; een delicieuze sint-jakobsvrucht met foie gras, wortelmousseline, gember, plumsaus plus sesamkoekje en een voortreffelijke bouillon van groene groenten en oesters met huisbereide pastrami.

De juiste hap kan een mens instant gelukkig maken. Gisteren zorgde de creatie van Mario Elias (Le Cor de Chasse) hiervoor. Hij serveerde Féra, een vis die oorspronkelijk enkel in het Meer van Genève voorkwam, sjalotjes, gefermenteerde selder en appelen met een saus op basis van karnemelk van de hoeve van Paquay. Subliem.

De twee dessertcreaties van DelRey en Darcis konden mij daarentegen minder bekoren vanwege de overdaad aan zoet en room. Hier miste ik innovatie en frisheid.

Bediening is er op Culinaria niet. Zoals het een echt festival betaamt, haal je je bordje bij de vooraf gekozen foodstand af. Als je pech hebt, moet je behoorlijk lang in de file staan. Dubbel zoveel pech heb je als blijkt dat je aan geen enkele tafel een plaats kunt bemachtigen om ontspannen te eten. Tegen 21 uur was de hal overvol. Met z’n tweeën was het behoorlijk lang zoeken naar vrije stoelen, grotere gezelschappen hadden gewoonweg niet de mogelijkheid samen een tafel te delen. Erg vroeg of laat komen is dus de boodschap.

Kan Culinaria de belofte van unieke fijnproeverij waarmaken? Als je enkel om smaak maalt: ja. Voor 75 euro kan je eens proeven van wat Belgiës een- en zelfs tweesterrenchefs serveren. Wat erg betaalbaar is als je weet welke prijzen de menukaart van bijvoorbeeld Sea Grill of Couvert Couvert vermeldt. Wie echter een culinaire totaalervaring beleven wil, reserveert misschien toch beter ergens te lande een knus tafeltje in een hemels restaurant.

Praktisch

Locatie
Tour & Taxis, Havenlaan 86C, 1000 Brussel

Data en openingstijden
Donderdag 22 mei 2014: van 18 u. tot 23 u.
Vrijdag 23 mei 2014: van 12 u. tot 16 u. en van 18 u. tot 23 u.
Zaterdag 24 mei 2014: van 18 u. tot 23 u.
Zondag 25 mei 2014: van 12 u. tot 17 u.

Voor meer informatie en om te reserveren kan je op de site van Culinaria terecht.

Share