Categorieën
Resto, Café & Uitgaan Shopping

5 redenen waarom je Culinaria niet mag missen

Toegegeven, culinaire festivals zijn een bizar gegeven. Proeven doe je immers met meer dan je smaakpapillen alleen, het is een totaalervaring. Je oordeel wordt mede bepaald door wat je ziet, hoort en ruikt en door je humeur en het gezelschap waarin je je bevindt. Op een festival moet je echter vaak lang aanschuiven aan een foodstand en heb je geen garantie op een vrije tafel. Een restaurant biedt meer comfort en intimiteit. Toch zijn er vijf goede redenen om dit jaar een bezoek te brengen aan Culinaria in Tour & Taxis.


Culinaria is aan zijn zevende editie toe. Elke keer belicht het festival een nieuwe culinaire trend. Ditmaal viel de keuze op Belgium Effect. Belgisch talent staat in de kijker en chefs worden uitgedaagd om hun grenzen te verleggen met Belgische producten en gerechten. De organisatoren zien dat in ons land tradities en invloeden uit diverse streken samenvloeien en die multiculturele smeltkroes willen ze op culinair gebied illustreren.

Naast gevestigde waarden beloven nieuwe sterrenchefs en jonge beloftevolle chef-koks de bezoekers te verwennen. Zo kan je originele creaties proeven van Gert De Mangeleer (Hertog Jan), Kobe Desramaults (In De Wulf), Broes Tavernier (’t Vijfde Seizoen), Bart De Pooter (Pastorale), Axel Colonna-Cesari (Centpourcent), Lionel Rigolet (Comme Chez Soi) en Pierre Marcolini.

De juiste hap kan een mens instant gelukkig maken. En de kans dat je dat overkomt tijdens dit festival is behoorlijk groot. De uitverkoren chefs zetten samen elke dag twee verschillende menu’s op de kaart bestaande uit een vijftal (sterren)gerechtjes, een dessert- en een chocoladecreatie. En voor wie dat wenst is er Zwitserse kaas bovenop.

Dankzij de menukeuze is er voor elk wat wils. Al mag je dan geen vegetariër zijn. Beide menu’s bestaan namelijk vooral uit vis- en vleesgerechten. Zo zal je dit jaar onder andere kunnen proeven van Teriyaki-eend met Valrhona-chocolade (Tomoyasu Kamo van Kamo), ei op 63°, cappuccino van Gran Padano, crumble van pancetta, sepia, witte asperge en grijze garnaal (Giovanni Bruno van Senzanome) en gekonfijte puntpaprika met verse geitenkaas en gemarineerde ansjovis, vinaigrette van tomaat en citrusafrikaan (Gert De Mangeleer van Hertog Jan).

Je hoeft al dat lekkers niet lijdzaam te ondergaan. Als je wil, kan je deelnemen aan gastronomische workshops of op de fijnproeversmarkt op zoek gaan naar artisanale topproducten om thuis het beste uit jezelf te halen.

Culinaria vindt plaats in Tour & Taxis (Havenlaan 86C, 1000 Brussel), van woensdag 6 mei tot zondag 10 mei, telkens van 19 tot 23 uur. Vrijdag en zondag ook ’s middags.

Share