Categorieën
Duurzaamheid Elsene Resto, Café & Uitgaan Shopping

Dinsdag biodag op het Luxemburgplein

In de schaduw van het Europees Parlement vindt voortaan elke dinsdag een bio- en delicatessenmarkt plaats. Heel wat Europese ambtenaren zakten vanavond naar het Luxemburgplein af. Onder een mild voorjaarszonnetje genoten ze van een glas witte wijn en een bord oesters.

(c) Informatiebureau Europees Parlement in België

De verkopers van het groentekraam L’Archenterre uit Walhain zijn niet ontevreden over de eerste editie. Ze staan al op andere plaatsen in Brussel: woensdag op het Kasteleinsplein, vrijdag bij Ecuries van de Tram in Schaarbeek en zaterdag op het Flageyplein. Ze hopen dat de markt op het Luxemburgplein uitgroeit tot een nieuwe wekelijkse afspraak. Nu waren veel klanten nog niet op de hoogte. Van eigen kweek bieden de bioboeren allerhande kruiden aan: rucola, radijsjes, munt, mosterdblad, paardenbloemen. Net als hun Waals-Brabantse collega’s van Ferme de l’Hoste uit Waver verruimen ze hun aanbod met lokale en exotische groenten en fruit. Even verderop pronkt een stand met Belgische asperges en exquise paddenstoelen zoals oesterzwammen en pioppino (populierenleemhoed).

Fijnproevers komen aan hun trekken op de markt met uitgelezen producten zoals artisjokkencrème, gevulde pasta, pompoenquiche, eendenborst, geitenkaas, bessenconfituur en gemalen koffie. Als het niet bio is, is het natuurlijk en ambachtelijk. Aan zo veel geëtaleerde kwaliteit hangt een prijskaartje vast.

Tussen al dat artisanale geweld staat het broodkraam van Bread is Beautiful. De enthousiaste verkoopster vertelt dat ze zelf in de Europese wijk woont en constateerde dat het verdomd moeilijk is om er goed brood te vinden. Ze besloot om samen te werken met bakkers uit verschillende Europese landen en biedt sinds kort een heel palet aan, van rogge-, spelt-, havermout-, zonnebloem- en hennepbrood tot brood zonder bloem en kinderbrood. Het fruitbrood (4,60 euro voor 500 gram) bekoort.

De meeste avondgasten komen gewoon voor de gezelligheid een glas drinken en een kleinigheid eten. Een heel bataljon eet- en drankkraampjes bedient hen op hun wenken. De hamburgers bij de foodtruck van Sin Street Food zijn om acht uur al uitverkocht, maar wie honger heeft, kan nog kiezen tussen Italiaanse piadina’s, Marokkaanse pastilla’s, Mexicaanse fajita’s en Portugese venusschelpen. Allerlei talen weerklinken, terwijl John Cockerill, verheven boven het plein, goedkeurend toekijkt.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.