Categorieën
Resto, Café & Uitgaan Shopping

Picnic The Streets Revisited

De Beursschouwburg en het fijnproeversrestaurant AUB-SVP willen deze zomer de picknick in ere herstellen. Want wat is er mooier dan met een dekentje en een goed gevulde knapzak erop uit te trekken en eten te delen in een park of – waarom niet? – de vermaledijde voetgangerszone. Het restaurant neemt gedurende vier maanden zijn intrek in de Grote Hal op de benedenverdieping van het kunstenhuis. BrusselBlogt mocht de picknickmand gisteren openen.

PICNIC pictures by © Thomas Richard Mertens 07

(c) Thomas Richard Mertens

Vanaf 8 juni viert de Beursschouwburg het einde van het seizoen met Out Loud!, het jaarlijkse gratis festival op het dakterras met aanpalende bar en zilveren zaal. Een maand lang staan er muziekfilms uit de jaren negentig en optredens van veelbelovende bands op het programma. De EK-koorts woedt ook volop, want je kunt er de wedstrijden van de Rode Duivels op groot scherm volgen, tot en met de 7-0-overwinning in de finale België-Duitsland, als het van theaterdirecteur Tom Bonte afhangt. ’s Middags opent het zonnige dakterras voor een lunchpauze met uitzicht.

#NoHellhole

Nieuw is de samenwerking met AUB-SVP, de leverancier van een culinair én ecologisch verantwoord picknickzakje. Foodies appreciëren het restaurant al langer voor zijn duurzame aanpak met aandacht voor seizoensproducten, plantaardige voeding, lokale specialiteiten en voedselverspilling. Een terras ontbreekt echter aan het sfeervolle pand in de Schildknaapstraat. Het is een van de redenen om het restaurant deze zomer te sluiten en uit te wijken naar de Beursschouwburg.

Maar zaakvoerder Joris Lens ziet het breder: “Met een picknick in de openbare ruimte creëer je sociale interactie tussen mensen. De vele infrastructuurwerken en de terreuraanslagen hebben het imago van de hoofdstad beschadigd. Wij willen bewoners, pendelaars en toeristen uit hun schulp lokken en aanmoedigen om Brussel te ontdekken.” De klachten van handelaars over de piétonnier vindt hij eenzijdig: “Niemand lijkt nog stil te staan bij de voordelen van die ingreep.”

Picknickplekjes

Concreet kun je van woensdag tot zaterdag vanaf 12 u een lunchpakket afhalen in de Karperstraat 9-11. Er is telkens keuze tussen vegetarisch, vlees en vis. De prijs staat nog niet vast. De kartonnen doosjes, het grote servet en het bestek zijn biologisch afbreekbaar. Als je een lege boterhammendoos of mand meebrengt, krijg je korting. Je kunt je maaltijd opeten op het dakterras of ergens in de buurt. Een stadsplannetje van Brussel reikt tips aan: de tuinen van het Pacheco-instituut, de Kunstberg, de betonwagen van Wim Delvoye aan de KVS, de voetgangerszone.

En wat schafte de pot gisteren? Ik koos deze keer de vleesvariant: pulled pork met soja, sesam en lente-ui, salade van venkel en spitskool, een tabouleh van tarwe en paprika, een broodje met een dipsaus van zoete aardappel en yoghurt en een jonagold-appel. Het was verfijnd en eerlijk eten vol smaak, met een gastronomische twist, maar zonder kapsones. Opwarmen in de microgolfoven was niet nodig en toch verwarmden de pure, lichte gerechtjes mijn geest. Ik voorspel een zomer vol picknickplezier.

PICNIC pictures by © Thomas Richard Mertens 10

(c) Thomas Richard Mertens

Het programma van Out Loud!, inclusief Picnic, staat op de website van de Beursschouwburg.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.