Categorieën
Podium Reizen & Toerisme Resto, Café & Uitgaan Shopping

Sprankelende tips van Use-it

Het nieuwe Brusselse stadsplan van Use-it is uit. Het toeristische infocentrum voor jongeren blijft nieuwsgierige bezoekers vergasten op een kraakverse lading budgetvriendelijke insidertips. Na de lockdown van eind 2015 en de aanslagen van 22 maart kan de Zennestad wat extra steun gebruiken. “Je zult snel merken dat we niet het hellegat zijn waarvoor sommigen ons verslijten.”

Use-it Brussel

De klassieke Brusselse bezienswaardigheden ontbreken niet op het appel. Toeristen krijgen een woordje uitleg over de Grote Markt, Manneken Pis, het Atomium, de Hubertusgalerijen, de Bozar, de Dansaertwijk en het Vossenplein. Ze worden ingewijd in de wereld van wafels (geen overbodige toppings graag), chocolade (het hoeven niet altijd pralines te zijn), frieten (tweemaal gebakken, zoals bij Angela Merkels favoriete frietkot Maison Antoine) en bier (vergelijk verschillende soorten en bestel nooit tweemaal hetzelfde).

Maar Use-it probeert tegelijk de vinger aan de pols te houden van het moderne stadsleven en diept nieuwe parels op. Het pas geopende MIMA aan het kanaal blijkt “een popkathedraal voor stadskunst” en Train World in Schaarbeek “staalporno voor treingeeks”. De opkomst van microbrouwerijen is Use-it evenmin ontgaan, want Brussels Beer Project en En Stoemelings krijgen een eervolle vermelding, naast good old Cantillon. De discussie over de voetgangerzone krijgt haar beslag en het Beursplein wordt beschreven als een serene gedenkplek voor de slachtoffers van de aanslagen.

Het felgeplaagde Molenbeek is opvallend goed vertegenwoordigd. Gasten van het backpackershotel Meininger hoeven dan ook niet lang te stappen voor de co-workingbar Le Phare du Kanaal, de terrasjes van het Sint-Jan-de-Dopervoorplein, het museum voor Arbeid en Industrie La Fonderie  en het Maison des Cultures, waar de 18-jarige studente Eslem haar passie voor fotografie ontdekte. De goedkoopste lunch staat op het menu bij Boulangerie Mekke: 1,50 euro voor een Turkse pizza. 

Het mooie aan de vlot geschreven en aantrekkelijk vormgegeven uitgave is dat je ook als Brusselaar nog van alles kunt ontdekken. Ik wist niet dat er in de Hoogstraat een museum is voor outsiderkunst van onder meer psychiatrische patiënten en mensen met een beperking: Art et Marges. In het kraakpand van Rue Royale 123 kun je zondagavond een vegetarische schotel eten. Het barst in de stad van de rondtrekkende feestconcepten, zoals Antitapas, 54Kolaktiv, Holger, Groovalicious en Catclub. En er is een openbare fontein op de Keizerinlaan, waar je het hele jaar door terecht kunt voor gratis drinkwater, op kamertemperatuur, ijskoud en zelfs spuitwater.

Je vindt de kaart op de website of in gedrukte vorm in het Use-it-kantoor in de Ravensteingalerij 25. Er bestaat ook een app.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.