Categorieën
Resto, Café & Uitgaan Shopping

Chateau Horta

O de Zavel! Zijn chocoladewinkels, zijn antiekmarkt, zijn boetieken voor de bemiddelde burger. Poepchic en elitair kan het er zijn, maar de wijk telt ook laagdrempeligere etablissementen zoals de betere broodjeszaak Pistolet National en de tweede pizzeria van La Bottega della Pizza uit Sint-Gillis. Tussen al dat fraais zit nu ook Divine Wines, een pop-upwijnwinkel die – noblesse oblige – gevestigd is in Maison Frison van Victor Horta.

Divine Wines 2

De wijnwinkel Vin’Arte/Le Madec in Sint-Agatha-Berchem levert haast uitsluitend aan professionals uit de horeca. In de centraal gelegen tijdelijke shop verkopen de uitbaters nu ook exclusieve wijnen en andere flessen uit de stock aan particulieren. Verwacht karaktervolle wijnen uit diverse wijnstreken in een gamma van 20 tot 100 euro per fles.

Het weelderige artistieke kader is een deel van de winkelervaring. Horta bouwde het huis in 1894 voor zijn vriend, advocaat Georges Frison. Het is vintage art-nouveau met prachtige glaspartijen, sierlijke details en gestileerde plantaardige motieven. In de inrichting vallen ook de Afrikaanse beeldjes en moderne fotografie op. Het huis is eigendom van de familie Visser. Zoon Joris hield er zijn galerij ‘Tribal Art’ open tijdens de weekends. Nu staat het pand te koop.

De bovenzaal is dezer dagen het kader voor exquise etentjes. Sterrenkoks Alain Bianchin (Alain Bianchin), Kamo Tomoyasu (Kamo) en Dominique Aubry (Chou) roerden daarbij al in de potten. De pop-upwinkel leent zich ook voor modeshows, productpresentaties en feestjes met live muziek.

Divine Wines 1

Divine Wines is nog tot 31 december geopend in de Lebeaustraat 37.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.